Cornelis Scheltinga snelste in Harsewinkel, maar wint niet (of toch?)

HARSEWINKEL (GER) – [updated] – Cornelis Scheltinga was zondag de rapste van iedereen in de triathlon van Harsewinkel, maar kreeg in eerste aanleg niet de winst op zijn naam geschreven. De wedstrijd was onderdeel van de regionale Bundesliga van Nordrhein-Westfalen; Scheltinga nam daar deel in het tweede team van Bayer 05 Uerdingen, samen met Cesar Beilo, Uwe Kappelhoff en Marcelo Ruiz. Vorig jaar werd deze wedstrijd nog gewonnen door Cornelis’ broer Evert, vlak voor teamgenoot Kappelhoff.

Foto: Het team van Bayer 05 Uerdingen II: Uwe Kappelhoff, Marcelo Ruiz, Cornelis Scheltinga en Cesar Beilo.

Het was een rare race, waarin een ijverige jury behoorlijk wat zwarte kaarten uitdeelde. Als gevolg daarvan werden achteraf vier minuten tijdstraf bij je eindtijd opgeteld. Naast Scheltinga, Keijsers, Scholma en Heerssema kregen ook nog ruim twintig anderen er een aan de broek. Veel tijdstraffen werden echter na de wedstrijd door de timer niet verwerkt in de uitslag. Gevolg: verwarring en chaos alom over de einduitslagen. Uiteindelijk werd niet Scheltinga maar Christoph Busche als winnaar bestempeld.

Of toch? De uitslag op de wedstrijdsite, van zondagavond, wijst Scheltinga nog steeds als winnaar aan. Hierin zijn de (meeste) tijdstraffen nog niet meegerekend. In de uitslag bij timer Mika-Timing van maandag lijkt dat wel het geval te zijn en is Busche de winnaar. Het Nordrhein-Westfälischer Triathlonverband, onder wiens verantwoordelijkheid het teamklassement valt, vermeldt nog steeds geen officiële uitslag op diens site. Kennelijk is het toch lastiger dan gedacht om een besluit te nemen: of alle tijdstraffen correct meerekenen, of ze allemaal schrappen. Het blijft nog even afwachten.

UPDATE
10 juni:
Inmiddels heeft de NRWTV de uitslagen gepubliceerd, en daarbij een aantal tijdstraffen geschrapt. Als gevolg daarvan is Scheltinga alsnog als winnaar aangewezen.

Het team van Uerdingen lag samen met dat van Münster (Keijsers, Heerssema, Scholma en de Duitser Patrick Dirksmeier) in één baan. Keijsers kwam kort na Scheltinga het water uit maar miste in de wissel net de aansluiting. Scheltinga was weg met wat later de kopgroep zou worden. Keijsers ging samen met Scholma en Kappelhoff (die later lekreed) in de achtervolging, maar konden het gat niet meer dichtrijden. Kort nadat een groep hen achteropreed begon het kaartenfestival. Zowel in de groep aan kop als bij de achtervolgers kon niemand echt wegkomen en gaf men elkaar geen duimbreed toe, met als gevolg dat de groepen met regelmaat in en uit elkaar schoven.

Scheltinga kwam als tweede van de fiets en kon vervolgens samen lopend met Max Ludwig vrij gemakkelijk David Nyeste (woensdag nog derde in Biddinghuizen bij het NMK triathlon) achterhalen. Enkele kilometers verder versnelde Scheltinga en was hij ook Ludwig kwijt. Hij zou uiteindelijk in 1:50:03 als eerste finishen. Achter hem naderde Christoph Busche met de snelste looptijd van de dag nog tot op twintig seconden. Keijsers kende ook nog een sterk looponderdeel en haalde nog een karrevracht aan tegenstrevers in om uiteindelijk als zesde in 1:51:07 over de streep te komen. Maar helaas leidde de tijdstraf tot een duikeling buiten de top-tien.

UITSLAGEN TRIATHLON HARSEWINKEL (GER) (Olympische afstand)  
MANNEN

------------------------------
1 Cornelis Scheltinga 1.50.03
2 Christoph Busche GER 1.50.20
3 Max Ludwig GER 1.50.50
4 Martin Frederik GER 1.50;59
5 Marcelo Ruiz GER 1.51.04
6 David Jeckel GER 1.51.24
7 Steffen Schlumbohm GER 1.51.36
8 Stefan Seidel GER 1.15.38
9 Patrick Dirksmeier GER 1.51.51
10 Martin Horstemeier GER 1.52.08 VROUWEN
-----------------------------
1 Franziska Scheffler GER 2.01.41
2 Ank Schmitz-Elvenich GER 2.04.25
3 Birte Rohs GER 2.06.06
4 Katja Quest-Altrogge GER 2.06.10
5 Heidi Schwarz GER 2.07.58
6 Christina Ziemons GER 2.08.59
7 Melanie Kroniger GER 2.11.30
8 Christine Braken GER 2.12.11
9 Claudia Hauptstuck GER 2.12.27
10 Kristina Mandt GER 2.12.54

Bronnen / Links:
Pflüger Triathlon, Harsewinkel (GER)
– Mika Timing
– NRWTV