Bont Sub 8 / 9 /10 triathlon-fietsschoenen

Verleden jaar heb ik behoorlijk wat fietsschoenen getest om te kunnen beoordelen hoe de pasvorm is, hoe ze sluiten, of ze snel en makkelijk aan en uitgaan, etc. Maar ook wat voor effect fietsschoenen kunnen hebben op bepaalde specifieke klachten en/of bepaalde klachten ook juist meer aanwezig zijn in het ene model of het andere.

Ik heb zelf snel last van ‘dode’ of tintelende voorvoeten en tenen. Dat komt natuurlijk in eerste instantie uiteraard door mijn voeten en de druk die je er op los laat bij het duwen op de pedalen. Los van alle hulpmiddelen die er zijn zoals maatzooltjes, positie van je schoenplaatjes en pedaalsystemen was ik ook benieuwd naar wat het effect van bepaalde schoenen op deze klachten kunnen hebben. Wat na veel schoenen testen in ieder geval duidelijk is geworden dat mijn ‘dode’ tenen erger worden bij schoenen van bijv. Shimano en iets mindere mate van Bontrager. Maar dat ik juist veel minder last had bij de schoenen van Mavic en Sidi. En om de test zo objectief mogelijk te houden heb in elk getest paar schoenen mijn eigen inlegzolen gebruikt en ook dezelfde pedalen. Ik heb ontdekt mijn ‘dode’ tenen erger worden in de Shimano en Bontrager schoenen omdat de neuzen van deze schoenen meer omhoog staan en dat is juist niet het geval bij de schoenen van Mavic en Sidi. Bevestiging hiervan kwam toen ik de triathlonversie –sub 9- van Bont in mijn bezit kreeg. Ik had al eerder de schoenen van Bont op het oog, maar liet me in eerste instantie weerhouden door het Crocs-achtige uiterlijk. En ik vind Crocs echt afschuwelijk, dus de drempel was groot.

Niettemin heb ik de stap genomen en de schoenen besteld, omdat mijn nieuwsgierigheid naar de speciale bouwwijze toch groter was dan het lelijke uiterlijk. Het bijzondere van de Bontschoenen is namelijk dat je voeten volledig omgeven zijn door een soort ‘badkuip’ van carbon. Deze carbon badkuip is desgewenst te verwarmen in een normale huis-tuin-en keuken oven en helemaal naar je voeten te vormen zodat je links en rechts de pasvorm helemaal kunt aanpassen en individualiseren. Met een verfstripper kan het ook, maar daar moet je wel een stuk voorzichtiger mee zijn. En je kunt dit net zo vaak herhalen als je wilt.

Bont Sub8

De bouwwijze van deze methode komt uit de schaats- en skeelersport waar dit een hele normale wijze van het aanmeten van schoenen is. De Bont familie heeft dit naar de wielerschoenen gebracht, althans er zijn in het verleden al meer merken geweest die het hebben geprobeerd, maar Bont is de eerste fabrikant die het op grote schaal op de mark brengt. Maar ook bijvoorbeeld Shimano heeft inmiddels een aantal modellen die aanpasbaar zijn aan de vorm van de voeten.

Wat maakt de Bont schoenen nou zo bijzonder? Dat is de ongelofelijke stijfheid van de zolen. Er is geen schoen op de markt die deze gewicht/stijfheid verhouding in huis heeft. Zodra je de schoenen aan hebt en je er mee weg fietst dan voel je gewoon dat elke trap raak is. Er zit zoveel powertransfer in de carbonzolen dat je echt voelt dat je alle kracht op de pedalen overbrengt. Ik geef eerlijk toe dat ik de eerste paar keer de schoenen niet eens echt makkelijk vond aantrekken en dacht dat een snelle wissel –wat toch al niet min sterke punt is- wel wat zou gaan tegenvallen, maar met een beetje vaseline op de hielvoering werd het aantrekken een stuk makkelijker en gingen de schoenen steeds meer naar mijn voeten staan.

De schoenen hebben de grootste heel-loop die ik ooit op een fietsschoen heb gezien. Bij het aantrekken lijkt het bijna op een kleine schoenlepel, maar ondanks of juist door de grootte is deze uiterst effectief gebleken en heb je er verder helemaal geen last van. Zitten ze meteen lekker? Bij mij wel, maar ik heb ook mensen gesproken die ze in eerste instantie wat spartaans vonden aanvoelen. En dat klopt ook wel een beetje. Het zijn geen zachte pantoffeltjes, het zijn schoenen die zijn gemaakt om kracht mee te zetten op de pedalen, niet meer en niet minder. Maar ik heb mijn schoenen inmiddels zo aangepast dat ik ze echt geweldig vindt en niet meer zou willen wisselen. Maar als je een paar zachte ‘slofjes’ aan je voeten wilt dan is dit niet je keuze.

De triathlonserie van Bont bestaat uit drie modellen, de Sub8, de Sub9 en de Sub10. De betekenis staat voor de tijd op een hele triathlon, waarbij de Sub8 dus het lichtste en stijfste model is. Maar laat je als Sub14 atleet niet tegenhouden om een Sub 8tje te proberen…

De Sub10 is het model met een FiberGlass zool die ook zeer stijf is, verwarmbaar is en heeft net als de andere modellen een MicroFiber upper. In eerste instantie lijkt dit wat dik en stug, maar dat valt reuze mee en ook het ademend vermogen is dik in orde. Zeker door de vele kleine ventilatiegaatjes boven de ‘bumper’ aan de voorzijde. Alle modellen hebben ook een zogenaamde twin-tong en dat betekent dat de schoen aan de bovenzijde op de wreef in tweeen kan worden gesplitst om de instap ruimer te maken. De schoen sluit met 1 klittenband sluiting die ook de voorvoet meeneemt. Dat laatste vind ikzelf dan weer wat jammer. Het is weliswaar snel, maar ik vind afzonderlijk verstelbare sluitingen gewoon fijner omdat je dan de pasvorm van de voorvoet en het hieldeel beter kunt afstellen.

De Sub8 en de Sub9 zijn voorzien van volledig carbonzolen die volledig aanpasbaar zijn aan de voet en elk teentje, bobbeltje of drukpuntje kun je wegwerken door de schoen te verwarmen en steeds verder op je voeten op maat te maken. Verder hebben de schoenen zo’n platte zool dat ze veel dichter op de pedalen staan dan normale fietsschoenen. Het is vaak zelfs zo dat je je zadel 3 a 4 mm lager moet zetten om dezelfde afstand naar je pedalen te houden.

Overall zou ik deze schoenen beschouwen als een soort Ferrari’s onder de fietsschoenen. Snel, hard, direct, maar als je daar geen problemen mee hebt zijn ze meer dan de moeite waard en met ‘slechts’ € 129 is de Sub10 in triathlon-fietsschoenen land bijna een koopje in verhouding tot de kwaliteit die je krijgt. Let op bij de maatvoering. Ze vallen erg klein, en een maat groter dan normaal is eerder regel dan uitzondering.