K-Swiss Kwicky Blade Light

K-Swiss begint langzaam steeds meer bekendheid te krijgen in de wereld van runningschoenen. En dat is een knappe prestatie want de loopschoenen markt wordt al sinds jaar en dag gedomineerd door een aantal vaste merken die eigenlijk niet bereid zijn een stukje van hun marktaandeel af te staan. In Amerika heeft K-Swiss bewust of onbewust het traject gekozen wat ook een merk als Newton heeft gevolgd. Via de triathlon ook de runningmarkt proberen te veroveren. En dat lukt zeer goed. Triatleten zijn van oorsprong minder conservatief dan hardlopers en eerder geneigd en bereid iets anders of nieuws te proberen. Natuurlijk is dan wel de eerste vereiste dat de producten van goede kwaliteit zijn en er goed over wordt nagedacht. Tot op heden lijkt met name de verleden jaar geintroduceerde Blade serie de juiste toon te pakken te hebben. De eerste schoen in deze serie, de Blade Light Run, was direct een groot succes. Zowel in Amerika als Europa en dus reden voor K-Swiss om meteen de serie uit te breiden met een nieuw model.

Sinds februari is er een nieuw model in de Blade collectie, de ‘Kwicky Blade’. En is dit model net zo goed als zijn broertje? De schoen is in ieder geval anders dan de eerste Blade en dat is altijd goed wanneer je een nieuwe versie naast een andere schoen positioneert omdat je daarmee je doelgroep uitbreidt. Het verschil zit in verschillende delen van de schoen, zowel in zool, de pasvorm en het gevoel.

Ik zal deze verschillen stap voor stap doorlopen en start met het bovenwerk. Het bovenwerk van de Kwicky Blade is een zogenaamd seamless upper hetgeen betekent dat er geen naden in verwerkt zitten. Dit is gedaan om het lopen met blote voeten makkelijker te maken en te voorkomen dat er naden tegen de huid kunnen schuren. Een duurder proces, maar het geeft meer comfort. Verder is het bovenwerk voorzien van een zogenaamde ‘Ion-Mask’ coating. Deze coating is een waterafstotende laag die voorkomt dat de schoenen vocht vasthouden in de vorm van transpiratie of bijv. water wat je over je heen gooit tijdens een drinkpost. Zoals K-Swiss in hun uitleg zegt; Je start je race met een schoen van
9 oz. en je eindigt met een schoen van 9 oz. Het is dus niet zo dat deze schoen naarmate de race vordert je een handicap in de vorm van extra gewicht bezorgt. Maar er is meer. De Kwicky Blade bedient een andere voetvorm dan de Blade Light. De pasvorm van de Blade Light is vrij smal en die van de Kwicky Blade is beduidend breder. Waarschijnlijk vind je een van de twee lekker zitten en ik denk dat er weinigen zullen zijn die beide schoenen perfect passend zullen vinden. Ook is de maatvoering van de Kwicky Blade totaal anders. Draag je een bijv. een 44 van de Blade Light dan draag je van de Kwicky een maat 43. Je vraagt je soms toch af waarom die merken binnen hun assortiment één maatvoering hanteren.

K-Swiss Kwicky Blade Men

Tot zover de verschillen in het bovenwerk. Ook de zolen zijn geheel verschillend. De Kwicky Blade is zachter dan zijn broertje. De Blade Light is direct en actief en de Kwicky Blade is licht en soepel, maar zachter in de hiel. Ook is deze schoen uitgerust met de tweede hardheid in de zool die voor sommigen net even dat extra beetje steun kan geven die bij de Blade Light ontbreekt. Voor lopers die nu een lichte anti-pronatieschoen gebruiken kan dit mediale steunelement net even genoeg zijn om het proneren tegen te houden.

Beide schoenen ontberen een echte slijtzool, maar dat is niet van belang. Daar waar je de schoenen het meest slijt zit voldoende rubber om de duurzaamheid te garanderen. Wel zijn beide schoenen bedoeld voor een meer midvoet landing. Hoewel de Kwicky Blade zich van de twee nog enigszins leent voor een haklanding.

K-Swiss Kwicky Blade Women

Qua gewicht ontlopen de schoenen elkaar niet veel en zijn ze beide te plaatsen in de categorie lichtgewicht trainingschoenen. Het ligt aan je eigen voorkeur en gevoel welke van de twee je het meeste zal bevallen. Beide modellen zijn verkrijgbaar in een aparte dames- en herenversie.

Als K-Swiss in deze lijn verder gaat dan zal het niet lang duren of niemand weet nog dat K-Swiss van origine een tennismerk was…..