Eerste WK cross-triathlon kent sterk startveld

NIEUWEGEIN – Hij was de eerste officiële Nederlands kampioen triathlon in 1987. Hij werd de eerste wereldkampioen triathlon op de lange afstand in 1994. Hij was er als deelnemer bij toen triathlon in 2000 een Olympische sport werd in Sydney. In 2008 was hij op Ameland de beste bij het EK cross-triathlon en op 30 april zal hij – 28 jaar nadat hij met de triathlonsport begon – Nederland aanvoeren bij het eerste officiële WK cross-triathlon. Rob Barel is door bondscoach Johan Neevel aangewezen om de Nederlandse ploeg te leiden in het Spaanse El Anillo.

Foto: Outdoor-innovatiecentrum ‘The Ring’ is de centrale locatie van het eerste WK cross-triathlon.

Favorieten bij de elite
MANNEN
zijn onder andere de Zuid-Afrikaanse regerend (meervoudig) XTERRA-wereldkampioen Conrad Stolz en de Spanjaard Eneko Llanos (meervoudig voormalig XTERRA-wereldkampioen) maar ook wereldkampioenen op de weg als Spanjaard Ivan Raña en de Zwitser Olivier Marceau zijn van de partij. Nederland wordt bij de elite-atleten naast Barel vertegenwoordigd door de regerend nationaal kampioen cross-triathlon Bert Flier en Rorik Schouten. Bij de vrouwen zullen Maud Golsteyn en Judy van den Berg zich moeten gaan meten met topfavorieten Renata Bucher, Carina Wasle en meervoudig XTERRA-wereldkampioene Melanie McQuaid. Ook bij de dames zal de regerend XTERRA-wereldkampioene, Shonny Vanlandingham, haar opwachting maken. Het eerste WK heeft kortom een startveld om door een ringetje te halen.

Naast de elite-atleten wordt Nederland ook vertegenwoordigd door een aantal atleten die strijden in de verschillende leeftijdsklassen. Tim Dullaart komt uit bij de neosenioren en bij de junioren starten Jarrich van Woersem en Jip Veelenturf. In de heren 30-34 is Lars van der Eerden van de partij, bij de heren 50-54 Ron Hendriks en bij de heren 65-69 Leo Meewisse, de coördinator van het nationale X-Athlon Cross Circuit. Ook bondscoach Neevel zelf is actief in het eerste WK, en wel bij de heren 45-49.

Naast de Nederlandse atleten zijn ook NTB-voorzitter Henk van Lint en Frank Hamelink als vertegenwoordiger van de Beach Challenge triathlon aanwezig in El Anillo. De cross-triathlon van Den Haag-Kijkduin heeft momenteel een serieus bid lopen voor het EK in 2012 en wil in Extremadura de lobby starten om in 2013 of 2014 het WK naar Nederland te halen.

De wedstrijd bestaat uit 1000 meter zwemmen, twintig kilometer mountainbiken en wordt afgesloten met een crossloop van zes kilometer. Het WK wordt gehouden in het redelijk onherbergzame berggebied van Extremadura, ten zuidwesten van Madrid. Centrale locatie is ‘The Ring’, een regionaal innovatiecentrum voor outdoor-sporten. De keuze voor deze locatie voor het eerste WK cross-triathlon is zowel van Spaanse zijde als vanuit de ITU symbolisch: de locatie is een fysieke weerslag van de gezamenlijke intentie om deze natuurlijke variant van de triathlonsport te laten samengaan met aspecten als duurzaamheid en respect voor de natuurlijke omgeving.

Bronnen / Links:
NTB
WK Cross Triathlon 2011, El Anillo (ESP)