Horst wederom gastheer van NK en EK Powerman Duathlon

HORST – Terwijl dit weekend de duatleten op de korte afstanden strijden om de Europese titels in Limerick, wordt er zondag in het Noordlimburgse Horst aan de Maas voor de vijfde keer om de Nederlandse en (officieuze) Europese titels tussen de duatleten van de lange adem. Bij de MANNEN zijn de favorieten voor de nationale titel ongetwijfeld Wim Nieuwkerk en Armand van der Smissen. Nieuwkerk begon het jaar goed met twee nationale titels (wintertriathlon en cross-duathlon) en Van der Smissen is recordhouder voor wat betreft nationale titels in de duathlonsport. Zij krijgen in ieder geval concurrentie van Michel van der Wall en Dirk Londema. In de strijd om de Europese Powermantitel zijn buitenlandse topfavorieten de Belgen Joerie Vansteelant en Pieter Rijnders, de Deen Søren Bystrup en de Fransman Anthony Le Duey. Laatstgenoemde won de wedstrijd vorig jaar en voert momenteel ook de wereldranglijst aan.

De vrouwenwedstrijd zal naar verwachting een strijd om de titel zien tussen Heleen bij de Vaate, Maud Golsteyn, May Kerstens en de deze week nog aan de startlijst toegevoegde Sonja Jaarsveld. Monique Burger, al winnares van een aantal korte duathlons, maakt haar debuut op de lange afstand. Internationale concurrentie is er van de aanvoerster van de wereldranglijst, Camilla Lindholm uit Zweden, die vergezeld wordt van nog vier atletes uit de top-zes van de wereld.

Voordat Horst vijf jaar geleden de centrale locatie werd van de Powerman Holland, was Venray jarenlang gastheer van dit duathlonfestijn. Grote namen als Rob Barel, Irma Heeren, Jonathan Hall, Huub Maas, Edwige Pitel, Michelle Lee, Bennie Vansteelant, Erika Csomor, Yvonne van Vlerken, Anthony Le Duey en Joerie Vansteelant schreven de Powerman Holland in het verleden al eens op hun naam.

De start van de wedstrijd op zondag 17 april is om 9 uur. De verwachte finish van de winnaar is rond de klok van 12 uur in het centrum van Horst aan de Maas. De wedstrijd is gedoteerd met een prijzenpot van liefst $10.000 dollar. De race bestaat uit 15 kilometer hardlopen, gevolgd door 60 kilometer fietsen en wordt afgesloten met een looponderdeel van 7,5 kilometer.

Naast het EK Powerman kent het weekeinde van de Powerman Holland nog diverse andere activiteiten. Zaterdagavond begint het al met de Horster Night Run, een populaire stratenloop door hartje Horst. Zondagmiddag is er na het EK en NK nog een korte Powerkids-duathlon. De organisatie verwacht gedurende het hele weekend ongeveer 1000 deelnemers en vele duizenden toeschouwers. Start en finish van alle wedstrijden vindt plaats op het Wilhelminaplein in Horst, pal voor het gemeentehuis.

Bronnen / Links:
NTB
Powerman Holland, Horst aan de Maas