Abu Dhabi triathlon belooft weer een thriller te worden

ABU DHABI (VAE) – Terwijl wij ons in Nederland opmaken voor het NK Wintertriathlon, is het centrum van de internationale triathlongemeenschap komende zaterdag gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar zal zaterdag voor de tweede keer de Abu Dhabi International Triathlon plaatsvinden, met wederom een groot en star-studded startveld. Ruim 1500 atleten uit bijna vijftig landen (een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar) zullen elkaar treffen in deze wedstrijd, die al bij zijn tweede editie als één van de toonaangevende internationale evenementen mag worden beschouwd.

Het startveld in Abu Dhabi is zondermeer weer imposant te noemen. Bij de MANNEN is het startveld goed voor vijftig Ironmanzeges, met onder andere Chris McCormack, Craig Alexander en de kersverse tienvoudig IMNZ-winnaar Cameron Brown. Zij zullen er alles aan gaan doen om Eneko Llanos van titelprolongatie af te houden. Maar er zijn nog diverse andere grote namen, zoals de nummer twee van vorig jaar Dirk Bockel, Marino Vanhoenacker, Timo Bracht, Raynard Tissink Rasmus Henning en natuurlijk de kopman van het Abu Dhabi Triathlon Team: Faris Al-Sultan.

Bij de vrouwen krijgt titelverdediger Julie Dibens tegenspel van een aantal sterke landgenoten als Leanda Cave, Catriona Morrison en Rachel Joyce. Maar ook Joanna Lawn, Caroline Steffen, Sonja Tajsich, Belinda Granger, Heather Gollnick en Edith Niederfriniger prijken op de startlijst. Net als bij de heren lijkt het dus een zware strijd om de winst te gaan worden. De nummer twee van Hawaii kijkt er echter weer naar uit: “De afstanden en het parcours maken dit evenement uniek, en ik ben er van overtuigd dat het qua prestige alleen maar zal groeien naar een ‘must-win’ race.”

Van Nederlandse zijde komt Edo van der Meer uit op de lange afstand in Abu Dhabi. Van der Meer richt zich dit seizoen meer op de lange afstand, met naast Abu Dhabi ook de halve van Didam, de 70.3 van Antwerpen en Wiesbaden en als hoofdgerecht de Ironman Wales in september.
Op de korte afstand gaat Jan van Berkel op herhaling. Laatstgenoemde leidde vorig jaar de wedstrijd over de halve afstand van start tot finish. Voor de insiders is daar met name het gevecht ‘Brommer vs. Berkelizer’ interessant, oftewel: Cesar Beilo tegen Van Berkel. In de afgelopen periode werden op Twitter al de nodige onderlinge plaagstootjes uitgedeeld.

De wedstrijd wordt – naast het hoogstaande startveld – mede gekenmerkt door zijn parcoursen (onder andere over het Formule-1 circuit) en het bijzondere wedstrijdformat. De lange afstand gaat over 3 km zwemmen, 200 km fietsen en 20 km hardlopen. Daarnaast staat ook een wedstrijd over de halve afstand en – dit jaar nieuw op het programma – eentje over een kwart daarvan. De totale prijzenpot is liefst 250.000 dollar groot.

Bronnen / Links:
Abu Dhabi International Triathlon