NTB neemt verkoop EK/WK kleding in eigen hand

NIEUWEGEIN – Onder invloed van de steeds strengere ITU-regelgeving op het gebied van wedstrijdkleding heeft de NTB ervoor gekozen met ingang van 2011 de kledingverkoop voor zowel elite- als agegroupatleten geheel in eigen hand te nemen. Bij alle EK’s en WK’s bestaat de mogelijkheid voor atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie om aan het evenement deel te nemen in de zogenaamde age-groupcategorieën. Per leeftijdsgroep van vijf jaar zijn in de meeste gevallen ruim voldoende startplaatsen beschikbaar om Nederland te vertegenwoordigen op een officieel kampioenschap.

Tot voor kort waren de voorwaarden die aan deelname werden gesteld vrij summier. Als de atleet maar duidelijk zichtbaar NED op zijn of haar kleding had gedrukt, maakte de kleur en vorm van het tenue, alsmede de hoeveelheid (eigen) sponsornamen eigenlijk maar weinig uit. De laatste jaren is de ITU echter steeds strengere eisen gaan stellen aan de wedstrijdkleding. Eerst alleen aan de kleding van de elitedeelnemers, maar inmiddels moet ook de kleding van de agegroupers aan deze strenge eisen voldoen.

De NTB heeft weliswaar vrijwel geen invloed op deze regelgeving, maar staat wel achter de keuze om in belangrijke internationale evenementen de deelnemers per land duidelijk herkenbaar te laten zijn en de kleding van de agegroupers af te stemmen op die van de elite. Waar de NTB minder gelukkig mee is, is de steeds veranderende regelgeving, waardoor zowel de bond als de atleten telkens nieuwe kleding moeten aanschaffen. Inmiddels hebben we echter de toezegging dat de nu vastgestelde regelgeving de komende jaren onveranderd blijft.

In samenwerking met het bekende tri- en duathlonkledingmerk Kiwami wordt daarom een tweetal trisuits aangeboden die volledig voldoen aan alle eisen die hier vanuit zowel de ITU, als de Nederlandse topsporters aan gesteld worden: de Amphibian en de Trinergy. Atleten die namens Nederland deelnemen aan internationale kampioenschappen zijn voortaan verplicht om in deze wedstrijdkleding te starten. De trisuits zijn standaard voorzien van het verplichte ITU-logo op de borst en ‘NED’ op voor- en achterzijde. Daarnaast is het bij bestelling voor 1 december mogelijk de eveneens verplichte bedrukking van de achternaam van de atleet mee te bestellen. Tegen een aantrekkelijke korting kan indien gewenst ook het officiële ‘Nederland’ trainingspak worden meebesteld. De komende maanden organiseert de NTB verschillende pas- en bestelsessies. Voor meer informatie en bestelformulieren kan men terecht bij de NTB.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond