e-Soles: Zolen ‘op maat’ voor je fietsschoenen.

Ben je één van die fietsers die vaak last heeft van dooie tenen of een tintelend gevoel in de voorvoet tijdens het fietsen? In eerste instantie zou dat natuurlijk aan de schoenen, de positie van je plaatjes, het gebruikte plaatje of de fietsstijl kunnen liggen. Maar heel vaak is het een kwestie van een doorgezakte voorvoet of een doorgezakte lengteboog. Of een combinatie van beide. Door de druk die je tijdens het fietsen op de bal van de voet uitoefent druk je de bloedvaatjes in de voorvoet bij elke pedaalomwenteling een beetje dicht. Bij een cadans van 85 omwentelingen per minuut druk je dus 85 keer de bloedvaatjes een heel klein beetje dicht en de doorbloeding naar de voorvoet neemt per minuut af. Op een gegeven moment komt dan het punt dat je lichaam daarop reageert met een dood, doof of tintelend gevoel in de voorvoet. Sommige fietsers die toevallig ook skieen kunnen ook bij deze sport dit gevoel vaak ervaren.

De oplossing voor dit probleem, er vanuitgaande dat het veroorzaakt wordt door een doorgezakt lengte/breedte gewelf van de voet of de combinatie van beide is een goede ondersteunende fietszool. Dat kan enerzijds door deze te laten maken bij een podotherapeut, maar fabrikant e-Soles heeft een wel heel slimme oplossing gemaakt. Bij standaard inlegzolen zijn links en rechts gelijk, maar de klachten kunnen per voet verschillen. De ene voet kan meer behoefte aan ondersteuning hebben dan de ander of op een andere positie. e-Soles zijn een soort ‘bouwpakket maatzolen’ en erg goed van kwaliteit. Per paar zolen ontvang je namelijk niet alleen het eigenlijke voetbed, maar ook vier paar verschillende hoogte voetholtesteunen en twee paar verschillende dikte dwarsboogsteunen. Door middel van klittenband zijn de elementen makkelijk op de juiste plaats in de zool te klikken en vormen zo een vrijwel naadloos geheel. De zolen met blote voeten dragen is geen probleem. Met deze losse elementen kun je werkelijk probleemloos een soort semi-custom made maatzolen bouwen en een betere ondersteuning aan je voeten geven. Mocht je tijdens het fietsen een steun toch iets te hoog vinden of juist net iets te laag dan wissel je in de handomdraai even een steuntje om en probeer je een andere hoogte. Herken je jezelf in deze klachten dan zijn deze e-Soles echt een aanrader. Niet heel goedkoop voor 70 Euro per paar, maar wanneer je de klachten herkent dan is een goede inlegzool vaak de oplossing om deze klachten weg te halen of om zedrastisch te verminderen. En een goede inlegzool verbeterd vaak de totale pasvorm van je schoen.