Aquasphere Phantom Wetsuit: Het wetsuit voor atleten met lage-rugklachten.

Nieuw voor volgend seizoen is het Aquasphere Phantom wetsuit. Ik ben tot op heden nooit echt geimponeerd geweest door de Aquasphere Ironman wetsuits. Eerlijk gezegd was ik zelfs behoorlijk teleurgesteld in de flexibiliteit van het duurste wetsuit in hun collectie. Een wetsuit wat zijn geld niet waard was. Toch blijkt maar weer eens dat een bedrijf tijd nodig heeft om er achter te komen wat je kunt doen om je weg te vinden in de wereld van wetsuits. Het kopen van de Ironman licentie en het sponsoren van een paar topatleten gaat echt geen top verkoopcijfers opleveren. Nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen die er werkelijk toedoen wel degelijk.

Ik verwacht veel van de Aquasphere Phantom. Er zijn een aantal features die daadwerkelijk vernieuwend zijn en ik kan niet wachten om het wetsuit daadwerkelijk te testen. Één van de eerste werkelijk vernieuwende aanpassingen in de wereld van triathlonwetsuits is het gebruik van 1 mm rubber bij de schouders en armen. Tot op heden is er geen enkel ‘bekend’ triathlonwetsuitmerk zoals Orca, Aquaman, 2XU, etc’. dat zulk dun neopreen gebruikt. De verwachting is dus dat het in dit gebied gruwelijk soepel zal zijn.

Om het drijfvermogen toch zo optimaal mogelijk te houden is vanaf de voorzijde borst tot en met de knie 5 mm neopreen gebruikt. Op de rug wordt 3 mm en 1 mm neopreen verdeeld gebruikt om flexibiliteit te bevorderen. De onderzijde van de benen is 3 mm met 1 mm enkels om het uitrekken super makkelijk te maken.

Verder is een nieuwe toevoeging een speciale manchet om de polsen die water entree bij de insteek tot een minimum moet beperken, maar het meest bijzondere is de toevoeging van het Core Power System. Dit is iets wat ik mezelf al jaren geleden heb afgevraagd of het zou werken, maar het is er nooit van gekomen om het te proberen. En nu blijkt het idee wat ik destijds had blijkbaar toch niet zo gek te zijn. Veel triatleten krijgen tijdens lange zwemtrainingen en wedstrijden vaak last van de lage rug. Zwemmen geeft van nature een extra belasting op de lage rug door de compressie van de wervels hetgeen tot een stijf gevoel kan lijden en bij tijd en wijle zelfs pijnlijk kan zijn. Veel core stability oefeningen kunnen de klachten verlichten, maar ik blijf er altijd persoonlijk altijd last van houden. Zeker wanneer ik ‘s ochtends ga zwemmen en mijn lage rug het vaak niet eens is met deze beslissing.

>Het Core Power System is een soort gewichtheffers riem die ingebouwd zit in het wetsuit. Je kunt deze om de lag rug op spanning zetten en zo de rug meer ondersteuning bieden. Ik verwacht dat atleten met lage rug klachten veel baat kunnen hebben bij deze vinding. Het zal de compressie van de wervels zeker verminderen en de lage rug aanzienlijk ontlasten.

Een andere leuke toevoeging is het woordje ‘rotate’ op de arm bij de elleboog. Een visuele reminder om je tijdens het trainen er aan te herinneren dat je de juiste techniek -hoge elleboog- moet blijven vasthouden, maar de 5 mm band om de arm net boven de elleboog zal hierin zeker bij helpen.

Dit nieuwe Aquashpere Phantom wetsuit zal volgend seizoen op de markt verschijnen. Zodra de eerste werkelijke praktijk test is geweest zullen we hiervan weer berichten, maar Aquasphere heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en geleerd van matige eerste serie wetsuits. Nog niet duidelijk is wat het prijskaartje zal zijn, maar ik schat voorzichtig in dat het een high end wetsuit zal zijn en ongeveer in de klasse € 600 zal komen te liggen.