K-Swiss Blade Light

De K-Swiss Blade Light is de nieuwste ontwikkeling in de lijn van K-Swiss running schoenen. En met de komst van deze schoen heeft K-Swiss een nieuwe stap voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling van haar runningschoenen collectie. K-Swiss is natuurlijk bekend als 1 van de marktleiders op het gebied van tennisschoenen, maar dit is de laatste keer dat ik K-Swiss een tennis company zal noemen. Vanaf nu is K-Swiss geen tennis company meer, maar een running & triathlon company met haar roots in het tennis.

De Blade Light is bij uitstek wat je noemt een lightweight trainer, maar met meer dan genoeg comfort. Wat bijzonder is aan deze schoen is dat wanneer je er rustig op hardloopt de schoen een comfortabel dempend gevoel geeft. Maar vaak heb je bij goed schokdempende schoenen het gevoel wanneer je er met een hoger tempo op hardloopt er teveel energie wordt geabsorbeerd door het dempende materiaal en je teveel wegzakt in de tussenzool. Dit is geenzins het geval bij de Blade Light. Bij een hoger tempo geeft de schoen een actief gevoel en krijg je het idee dat je zelfs een beetje geholpen wordt. Dit is volgens K-Swiss overigens ook de bedoeling van de Blades. De Blades zijn de ‘plakjes of laagjes’ waaruit de tussenzool is opgebouwd. Aan de voorzijde van de schoen liggen de Blades schuin naar achteren en aan de achterzijde liggen ze schuin naar voren gepositioneerd. De gedachte achter deze constructie is dat het een beetje werkt als ware het de poten van een sprintende cheetah. Ja, ik heb het ook niet bedacht, maar ik zou zeggen bekijk het you tube filmpje en een en ander wordt een stuk duidelijker.

 

De pasvorm van de schoen is zoals deze voor een lightweight trainer zou moeten zijn. Goed compact om de voeten en gelukkig niet te hoog om de enkel. Ik heb in het verleden de Ultra Run van K-Swiss getest en er een artikel over geschreven op slowtwitch.com. Ik beschouw de Ultra Run van K-Swiss een beetje als de voorloper van de Blade Light. Deze Ultra Run zat in mijn optiek veel te hoog om de enkel gesloten waardoor het ‘natural running’ gevoel een beetje verloren ging. En de Blade Light is door zijn hele constructie zeer geschikt voor lopers die graag richting het ’natural running’ gevoel willen gaan. Met andere woorden, lopers die midvoet/voorvoet lopen zullen deze Blade Light van K-Swiss bijzonder waarderen. Zeker voor de groep lopers die van hun ‘normale’ haklanding willen overstappen naar de meer efficiente midvoet/voorvoet loopstijl. Voor echte haklanders is de Blade Light in mijn mening veel minder geschikt, maar ik heb ook niet de indruk dat K-Swiss de schoenen voor deze doelgroep ontwikkeld heeft.

Voor alle lopers die lopen of gelopen hebben op bijv. de Nike Elite, Asics Ds Trainer, Brooks Ghost, Saucony Sinister, Adidas Aegis of andere soortgelijke lightweight trainers is de K-Swiss Blade Light een absolute must om te proberen. En voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten! De K-Swiss Blade Light kost ‘slechts’ € 100 en dat is toch echt gemiddeld € 20-30 goedkoper dan de andere merken met schoenen in deze prijsklasse.

Zijn we dan klaar? Nee, want voor de triatleten is er nog meer moois in aantocht. De K-Swiss Blade Light Race! De triathlonuitvoering van de Blade Light. Voorzien van een lichtgewicht 4-way stretch bovenwerk en grote brede klittenbandsluiting is dit de ultieme triathlon schoen. Door deze klittenband sluiting en het stretchy upper schoen trek je de schoenen razendsnel aan in de wisselzone en ook deze schoen € 100. Voor mij mag het wedstrijdseizoen van 2011 nu al beginnen.

De Blade Light en binnenkort ook de Blade Light Race zijn verkrijgbaar via de webshop (zie de link rechts bovenaan de pagina of in de winkel in Hilversum)

In de loop van volgend seizoen komt dan ook nog de Blade Recovery op de markt. Onzin? Absoluut niet. Deze Blade heeft een speciale vormende gelachtige inlegzool. Het lijkt een beetje alsof je een soort waterbed aan je voeten hebt zitten. Ik kreeg de indruk dat het echt werkte toen ik het sample probeerde. In ieder geval zit het erg relaxt na de inspanning van een lange training of wedstrijd.