Felt B12 2011

De nieuwe Felt B12 is als framedesign niet gewijzigd ten opzichte van de 2010 versie. Nog steeds een uitstekend enmooi vorm gegeven aerodynamisch frame. Wat wel is gewijzigd is de gebruikte carbonsoort. Deze is nu van een lichtere en stijvere kwaliteit. Verder heeft Felt een nieuwe, meer aerodynamische, voorvork gemonteerd. Het Devox stuur (het eigen huismerk van Felt) is 1 van de betere sturen in de markt. De extensions hebben precies de goede f-bocht om een goede polshouding te geven. Afgelopen jaar was de B12 met een Ultegra groep en een prijs van € 2699 zeer concurerend te noemen en zodoende 1 van de meest verkochte fietsen in deze prijsklasse. Voor bijvoorbeeld een fiets met dezelfde kwaliteit en een zelfde afmontage (Shimano Ultegra) moest minstens € 2999 neergeteld worden. Met het verschil van € 300 kun je je fiets behoorlijk op ‘pimpen’ met accessoires zoals een aerodynamische bidonhouder achter het zadel, op het stuur en een paar goede pedalen.

Zoals gezegd zijn het frame/vork en het stuur dus wel wat, maar niet heel veel gewijzigd ten opzichte van 2010. Niettemin is de prijs van de fiets voor 2011 enorm gestegen. De prijs van een B12 gaat van € 2699 naar € 3299! Waar zit dat verschil in? In ieder geval in de lichtere carbon soort die in het 2011 frame wordt gebruikt. Merk je daar als atleet iets van? Weinig. Het grootste verschil zit in de afmontage. Waar de 2010 versie werd afgemonteerd met Shimano Ultegra, wat toch een goede groep is, wordt de 2011 versie geleverd met vrijwel volledige SRAM Red groep. Een geweldige groep onderdelen, gelijkwaardig aan Shimano Dura Ace, maar of het van Felt een verstandige beslissing is geweest om de B12 met deze groep uit te rusten betwijfel ik ten zeerste. Dit was althans mijn eerste reactie.

In alle eerlijkheid dacht ik een paar maanden geleden echt dat deze Felt zichzelf uit de markt zou prijzen, maar inmiddels zijn er meer prijzen bekend van de concurerende merken. En nu zeg ik dat Felt een briljante fiets heeft neergezet. Want een van de grootste concurenten van de Felt B12, de Cervelo P2 2011 met Ultegra stijgt van € 2999 naar € 3299. Als je dan naar de verdere details kijkt dan heeft de Felt een veel mooiere wegwerking van de kabels, zitten er beduidend mooiere wielen in en is het frame design nog steeds 1 van de mooiste. Het gebruik van SRAM Red plaatst de fiets € 100 hoger dan een P2, maar in mijn optiek is dat de fiets meer dan waard. Het verschil is groter met bijv. de Trek 7.2 met SRAM Rival voor € 2999 en dan kun je je afgvragen of het gebruik van SRAM Red in deze fiets een juiste keuze is.

Maar toegegeven, op de Felt B12 zitten dan wel weer de mooiere aerodynamische
4 cm hoge aluminium velgen die niet op de Trek zitten. Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat de prijs van € 3299 de fiets net buiten het budget plaatst van een grote groep consumenten, maar was je toch al aan het kijken naar een P2 2011 dan is de Felt B12 een heel erg mooi alternatief wat voor die € 100 verschil echt veel meer biedt.