»

Mark Oude Bennink grijpt zege in TTT-aquathlon

ENSCHEDE - De campus van de Universiteit Twente vormde dinsdagavond het decor van het tweede onderdeel van de Twentse Triathlon Tour: de aquathlon. Een wedstrijd over 500 meter zwemmen, drie kilometer hardlopen en vervolgens wederom het zwembad in duiken voor nog eens 250 meter zwemmen. Met name voor de goede lopers en zwemmers een uitgelezen mogelijkheid om hun plaats in het klassement van de Tour te verbeteren. Het was dan ook niet verrassend dat de uitstekende zwemmer en hardloper, Mark Oude Bennink, de wedstrijd naar zijn hand wist te zetten.

Al na het eerste zwemonderdeel nam hij de leiding, met een comfortabele voorsprong op Frank Heestermans, met niet ver daarachter Remko Siers, Stefan Paalman en Guido Gosselink. Heestermans - oud-winnaar van de aquathlon - hield aanvankelijk Oude Bennink nog in het zicht, maar moest steeds meer terrein prijsgeven. Na het looponderdeel had Oude Bennink een ruime marge opgebouwd van zo’n 45 seconden. In de laatste 250 meter zwemmen wist hij dit nog uit te breiden tot een kleine minuut.

Spannend was de strijd om de derde plek tussen Guido Gosselink en Jan-Roelf Heerssema. Gosselink nam bij het zwemmen een kleine voorsprong, maar dit werd dicht gelopen door Heerssema. Met een halve lengte voorsprong dook Heerssema als eerste het water in voor het afsluitende zwemonderdeel. Heel langzaam kwam Gosselink terug, ging er zelfs overheen, maar kwam in de laatste baan net wat minder goed uit met zijn slag, waardoor Heerssema na een felle eindsprint een fractie eerder aantikte.

Oude Bennink nam met zijn overwinning ook de leiding over in het tussenklassement van de Tour. Met de duathlon van Azelo en de Hulsbeek triathlon nog voor de boeg heeft hij een kleine minuut voorsprong op Heerssema, die op zijn beurt een marge van 20 seconden heeft te verdedigen op Gosselink.

Spannend was het dinsdag ook in de masters-serie, waar Tom Tiehatten als eerste uit het water kroop. Martin Veenhuizen moest bij het zwemmen bijna een minuut op Tiehatten toegeven, maar door een sterk looponderdeel wist Veenhuizen met een marge van een halve minuut aan het tweede zwemonderdeel te beginnen. Uiteindelijke bleven hier slechts vier seconden van over; genoeg voor de overwinning bij de masters. Een kleine minuut daarachter was het Andre Gorter die het podium completeerde. Ook in het tussenklassement van de tour gaat Veenhuizen nu ruim aan de leiding.

Bij de dames was wederom Brigit Landewe de sterkste. In het oosten is ze dit seizoen bijna niet te kloppen. Landewe kwam een tiental seconden achter snelste zwemster Mariska Winter uit het water, maar liep een ijzersterk looponderdeel en was daarna bij het zwemmen niet meer bij te halen. De strijd om het zilver ging tussen Saskia Bekhuis en Jony Heerink, die bijna de hele wedstrijd schouder aan schouder aflegden. Uiteindelijk ging Heerink er met de tweede plaats vandoor, met slechts twee seconden voorsprong op Bekhuis en tevens de leiding nam in het tussenklassement van de Tour.

De jeugdafstand werd een prooi voor Stijn Jansen. Hij versloeg nipt Brit Peters en Fenne Keulstra.

UITSLAGEN
AQUATHLON ENSCHEDE
HEREN SENIOREN ---------------------
 1 Mark Oude Bennink     19:55
 2 Frank Heestermans     20:50
 3 Jan-Roelf Heerssema    21:33
 4 Guido Gosselink      21:34
 5 Martijn Paalman      21:57
HEREN MASTERS _---------------------
 1 Martin Veenhuizen     23:26
 2 Tom Tiehatten       23:30
 3 Andre Gorter       24:21
 4 Aje Niks         25:06
 5 Leo Belshof        25:10
VROUWEN ----------------------------
 1 Brigit Landewe      24:05
 2 Jony Heerink       25:02
 3 Saskia Bekhuis      25:04
 4 Esmee Peters       25:07
 5 Susan Boode        25:36
JEUGD ------------------------------
 1 Stijn Jansen       12:29
 2 Brit Peters        12:33
 3 Fenne Keulstra      13:05

Bronnen / Links:
Jan-Roelf Heerssema en Matthijs Pot
Twentse Triathlon Tour

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.