Kijkduin maakt zich op voor NK Cross Triathlon

DEN HAAG – De uitvinders van het fenomeen Cross Triathlon in Europa maken zich op voor het NK, dat dit jaar terugkeert naar de Haagse badplaats. In 1998 werd de eerste off-road versie van de triathlon hier georganiseerd door de leden van RTC uit Den Haag. Zaterdag zijn het strand en het duingebied rond Kijkduin wederom het decor voor De Beach Challenge.

Het NK vindt plaats over de afstanden 1500 meter zwemmen, 30 kilometer mountainbiken en 10 kilometer hardlopen. Het zwemonderdeel vindt plaats in zee, waarbij door de deelnemers tweemaal de branding overwonnen met worden. Het mountainbiken kent een fysiek zwaar deel over het strand en een technisch deel door de duinen. Ook bij het looponderdeel worden zowel de duinen als het strand overwonnen.

Favorieten voor de overwinning zijn bij de MANNEN de oud-winnaars Bert Flier uit Barendrecht (Nederlands Kampioen in deze discipline in 2007), de winnaar van vorig jaar, de Belg Paul Embrechts en Johan Neevel, die de wedstrijd in 2008 op zijn naam schreef. Ook Rorik Schouten uit Hoogwoud is weer fit na een aanrijding eerder dit jaar en mag tot de kanshebbers gerekend worden. Bij de dames maakt de Hilversumse Ingrid van Lubek haar comeback op het NK-toneel. Zij kan tegenstand verwachten van Masters-kampioene Rahel Bellinga uit Soest en Talitha Boorsma uit Veenendaal.

De Beach Challenge is ontstaan uit de Haagse triathlon, waarvan de eerste editie in 1986 is gehouden. Met die voorgangers meegerekend, valt deze NK-editie dus samen met het 25-jarig jubileum van het evenement. Met 300 deelnemers aan de triathlonseries en nog eens 450 aan de nevenactiviteiten, is het evenement groot in haar soort.

Bronnen / Links:
Beach Challenge, Den Haag-Kijkduin