Het belang van een zwemanalyse

Bezint eer gij begint! Dat oud-Hollandse spreekwoord is bij uitstek geschikt voor de gemiddelde- startende- triatleet die wel op het land al fietsen en lopend uit de voeten kan maar voor het laatst echt watergevoel heeft gehad bij het afzwemmen voor diploma B.

Elke coachee die zich bij mij meldt voor trainingsbegeleiding bied ik allereerst een zwemanalyse aan. Door goed de slag en ligging te analyseren kom je al snel tot de verbeterpunten die met de juiste training toch een stuk verbeterd kunnen worden. Toch weet ik uit eigen ervaring dat een verkeerd aangeleerde techniek je jarenlang blijft achtervolgen en in de jaren erna maar moeilijk te verbeteren is. En zwemmen draait toch voor 90% om techniek hoewel je door de juiste trainingsmethodes en periodisering je-beperkte- zwemtechniek kunt verbloemen.

Veel gemaakte fouten

Wat mij opvalt is dat er veel geïnvesteerd wordt in het maken van kilometers en vaak ook nog heel eenzijdig wordt getraind in het water. Elke keer op dezelfde-hoge- intensiteit zwemmen heeft uiteindelijk een stagnerend effect op je niveau. Gevolg is dan ook dat je de gebrekkige techniek versterkt en daardoor veel meer geneigd bent om intensiever te gaan trainen in het water. We willen immers allemaal lekker door het water heen glijden. Ik noem in dit kader enkele fouten die gemaakt worden en die bij voldoende aandacht de meeste progressie zullen geven.

– Ligging. Een mooie test is om in gestrekte ligging met armen en benen languit proberen de benen aan de oppervlakte te houden. Lukt dat niet dan is gerichte oefening voor elke zwemtraining een concreet verbeterpunt. Overigens lukt dit vrouwen over het algemeen beter dan
MANNEN
vanwege het gunstige lichaamszwaartepunt.

– Ademhaling. Tijdens het zwemmen wordt vaak door de gebrekkige ligging (benen diep) het hoofd opgetild om adem te kunnen halen. Gevolg is dat de benen nog verder zakken en de frontale weerstand toeneemt.

– Insteken voorbij de middenlijn. Als je een rechte lijn trekt in het verlengde van je schouders dan is het voor de lichaamsbalans en stroomlijning het beste wanneer je in het verlengde van je schouder je hand insteek in het water. Veel gemaakte fout is dat er voorbij deze lijn naar binnen wordt ingestoken waardoor de stuwfase verkeerd wordt aangevangen en het lichaam draait om de as. Met alle extra weerstand als gevolg.

– Stuwing. De zogenaamde ‘dropped elbow’. Na de insteek gaat het er om dat de elleboog zo hoog mogelijk ‘ wordt gezet’ en vanuit het streven naar een hoek van 90 graden het lichaam wordt ‘ opgetrokken’ door het water heen. Topcoach Jacco Verhaeren illustreerde dat ooit mooi door bij Holland sport zijn hand aan het einde van de tafel te klemmen. Ook op youtube zijn hier uitstekende voorbeelden van te vinden. De ‘ dropped elbow’ betekent dat je niet in staat ben om coördinatief je elleboog te buigen onder water. Misverstand is dat het zou gaan om te weinig kracht. Hierbij gaat het echt om het aansturen van je spieren en dat kun je door techniektraining verbeteren.

– Extreem veel beenslag. Om de ‘ zinkende’ benen en de minder efficiente stuwing te compenseren wordt de beenslag ingezet om toch voortstuwing te krijgen. Nadeel is dat vanuit trainingstechnisch oogpunt de verkeerde (anaerobe) systemen teveel aandacht krijgen en bovendien het technische probleem in stand wordt gehouden. Een verbeterde ligging zal je de ruimte geven om de benen puur ter ondersteuning te gebruiken. Wel zo prettig als je op het land je benen en energie nog hard nodig hebt.

Gerichte verbeterpunten

Ik begon dit stukje met de boodschap om vooral na te denken voordat je begint. Zelf nadenken en visualiseren met behulp van videomateriaal is belangrijk. Minstens zo belangrijk is de feedback die je krijgt op je zwemmen voor een deskundige coach. De gemiddelde triathlonvereniging heeft trainers rondlopen die je feedback kunnen geven. maak daar gebruik van!
Of geef hen de input die je krijgt na een persoonlijke videoanalyse door een professional.

Voor triatleten is gericht werken aan de techniek in elke training relevant. Door simpelweg 15 minuten per training aan techniek te werken wordt je toch een betere zwemmer. Met name de wintermaanden zijn geschikt om een goed beeld te ontwikkelen van je zwemtechniek en de verbeterpunten. Naast de techniek zijn ook de trainingsprincipes die achter een goed trainingsschema schuil gaan van belang Gevarieerd trainen, met de juiste opbouw, op de juiste intensiteit zal de motor zijn achter je verbeterde zwemtechniek…..