Alistair Brownlee herovert Europese titel op Javier Gomez

ATHLONE (IRE) – Alistair Brownlee is laat op de zondagmiddag Europees kampioen triathlon op de Olympische afstand geworden. De Britse wereldkampioen klopte zijn eeuwige rivaal en titelverdediger Javier Gomez. Vorig jaar in Holten waren de rollen nog omgekeerd en versloeg de Spanjaard de Britse toptriatleet. Brownlee had zich samen met zijn broer Jonathon, met Gomez en de Italiaan Fabian na het zwemmen losgemaakt van de rest. Het kwartet bleef vooraan met een voorsprong van 1.15 minuut na het fietsen. Duidelijk was toen al dat de Europese kampioen uit dit viertal zou komen. Gomez klampte even aan, maar de Brit was lopend veel te sterk voor de concurrentie.

De jonge Nederlandse ploeg weerde zich tot en met het fietsen dapper. Luc van Es lag dit keer slechts een minuut achter op de snellere zwemmers. Hij sloot daarop verrassend snel aan in het achtervolgende peloton, waarin ook de beide EK-debutanten Martijn Dekker en Peter de Vries zaten. Voor de laatste was het pas zijn tweede triathlon over de Olympische afstand. Betere loper Van Es kwam nog wel even in de buurt van de vijftiende plaats, maar na de eerste ronde bleek het hoge tempo vooraan hem te machtig. De Limburger liet zich daarop wat terugzakken, waarna zijn slotronde weer wel goed liep. Van Es werd de beste Nederlander op een 26e plaats. Hij was vooral tevreden met de manier waarop hij aansloot na zijn uitstekende zwemonderdeel. De Vries debuteerde met een 43e plaats en Dekker eindigde 50e.

Bij de junioren was Marwin Iedema de beste Nederlander op een 29e plaats.

 UITSLAGEN EK TRIATHLON OD, ATHLONE (IRE) 
MANNEN

-----------------------------
1 Alistair Brownlee GBR 1.44.24
2 Javier Gomez ESP 1.45.04
3 David Hauss FRA 1.45.31
4 Joao Silva POR 1.45.33
5 Laurent Vidal FRA 1.45.41
6 Bruno Pais POR 1.45.46
7 Alexander Brukhankov RUS 1.45.50
8 Vladimer Turbaevsky RUS 1.45.54
9 Oliver Freeman GBR 1.45.56
10 Filip Ospaly CZE 1.46.06

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
EK Triathlon 2010, Athlone