Fenomenale winst van Jodie Swallow in Alpe d’Huez; Eva Janssen prolongeert op korte afstand

ALPE D’HUEZ (FRA) – De lange triathlon rond en op Alpe d’Huez – die dit jaar alweer voor de vijfde keer werd gehouden – is woensdag gewonnen door James Cunnama en Jodie Swallow. De Britse stal de show door met liefst een half uur marge op Rebekah Keat – toch niet de minste – te winnen. En dat terwijl ze nog vier dagen geleden als zevende finishte in de World Champs triathlon in Londen. Ze kwam zelfs als tweede atleet achter landgenoot Harry Wiltshire uit het water van het meer van Verney. Met zijn tweeën hadden ze een ruime marge van liefst twee minuten op de rest van het bijna duizend atleten sterke veld. Swallow ging echter onverdroten voort, en vergrootte met iedere kilometer haar voorsprong. Bovenop de Alp bedroeg na het fietsen haar voorsprong inmiddels veertien minuten op haar landgenote Tamsin Lewis. Keat zat daar inmiddels nog zeven minuten achter, maar Lewis moest op het slotonderdeel veel terrein prijsgeven en eindigde als zesde.

Snelste zwemmer Wiltshire finishte uiteindelijk als vijfde, ondanks dat hij de wedstrijd moest afleggen op een te kleine, geleende fiets aangezien zijn eigen fiets de nacht voor de wedstijd op de camping gestolen was.

Mirjam Weerd draaide naar eigen zeggen geen goede wedstrijd. Zij kwam kort na tweede dame Rebekah Keat uit het water. Haar voortvarende start had echter een minder succesvol vervolg. Op de fiets lieten haar benen het afweten, en de laatste klim, Alpe d’Huez op, werd een lijdensweg.

UPDATE 22.51: Eva Janssen heeft op de korte afstand haar winst van vorig jaar geprolongeerd. Ze versloeg dit jaar de Zwitserse off-road triatlete Renata Bucher. Na een goed zwemonderdeel in het stuwmeer van Verney verliet Janssen als derde de wisselzone. Op de fiets wist ze al na het vlakke aanloopstuk naar de Alpe d’Huez de twee koplopers in te rekenen, waaronder de nummer twee van vorig jaar, de Française Camille Donat. Ze begon daarna in koppositie aan de beklimming en nam verder afstand. Met de snelste looptijd bovenop de Alp wist Janssen de winst veilig te stellen.
Bij de heren ging de winst naar Alberto Casadei. De Italiaan wist tijdens de beklimming de Spanjaard Francesc Godoy bij te halen, om vervolgens op het lopen de winst naar zich toe te trekken. Ruim 1200 atleten startten op de korte afstand, onder wat minder gelukkige (want regenachtige) weersomstandigheden dan de lange afstand woensdag.

 UITSLAGEN TRIATHLON ALPE D'HUEZ (FRA)
HEREN LANG 
------------------------- 
1 James Cunnama RSA 5:36:33
 2 Xavier Le Floch FRA 5:45:02
 3 Scott De Filippis USA 5:51:13
 4 Damien With FRA 5:53:22
 5 Harry Wiltshire GBR 6:01:33
DAMES LANG 
-------------------------
1 Jodie Swallow GBR 6:20:01
 2 Rebekah Keat AUS 6:48:56
 3 Stephanie Reymond FRA 6:58:35
 4 Alexandra Louison FRA 6:59:05
 5 Lisbeth Kristensen DEN 6:59:08
HEREN KORT
-------------------------
1 Alberto Casadei ITA 1:51:33
 2 Francesc Godoy ESP 1:52:30
 3 David Dellow AUS 1:53:25
 4 Karl Shaw FRA 1:54:20
 5 Benoît Augueux FRA 1:55:03
DAMES KORT
-------------------------
1 Eva Janssen 2:08:00
 2 Renata Bücher SUI 2:10:40
 3 Sophie Coleman GBR 2:12:39
 4 Anne Basso FRA 2:14:27
 5 Jenny Fleitcher CAN 2:14:58

Bronnen / Links:
Triathlon Alpe d’Huez
Website Mirjam Weerd
Tri247