NK midden afstand Nieuwkoop

“Energievretend weer zorgt voor zware wedstrijd”
Op zondag 30 mei stond het NK middenafstand triathlon op het programma. Een triathlon over de zogenaamde 2OD afstanden: 3 km zwemmen, 80 km fietsen en 20 km hardlopen. De wedstrijd kent een rijke historie want vanaf 1983 is de organisatie erin geslaagd een evenement te organiseren met een sterk deelnemersveld.

Alleen in 2000 werd er vanwege de zware weersomstandigheden besloten het evenement af te gelasten. Iets wat kennelijk een beetje hoort bij de triathlon Nieuwkoop. Er werd afgelopen zondag door vele atleten gesproken over ‘typisch Nieuwkoop weer’, veel wind, regen en relatief lage temperaturen.

Met 246 individuele deelnemers aan de start kon Nieuwkoop zich zondagmorgen om 11.00u opmaken voor de strijd om de NK –titels. Kanshebbers vooraf waren titelverdediger Bas Diederen die de laatste 2 jaar met 10 minuten voorsprong wist te winnen en Mirjam Weerd, al was het de vraag in hoeverre ze hersteld zou zijn van haar 4e plek bij de Ironman Zuid-Africa 5 weken eerder.

Dit jaar zou Diederen meer concurrentie krijgen in de personen Sander Berk en Edo van der Meer. Daar de midden afstand toch geschikter is voor jongens die vanuit de korte afstand een halve benaderen dan vanuit de lange afstand werd van deze twee het meeste verwacht.

In mijn voorbeschouwing noemde ik al Edo van der Meer als belangrijke outsider voor de titel en hij maakte al vanaf de start deze rol meer dan waar. Soepel samenwerkend met Berk en van der Meer liepen ze gestaag uit op de rest van het deelnemersveld. Bij de dames was het Mirjam Weerd en Marleen Vos die gelijktijdig de Nieuwkoopse plassen verlieten.
Op 2.45’ van het leidende drietal bij de MANNEN volgden Gerbert van den Biggelaar en vlak daarna een groepje met Carlo van den Bergh, Erik-Simon Strijk, Cesar Beilo. en Eddy Lamers. De laatste kreeg onderweg te veel last van de kou en besloot, mede met het oog op Stein op 20 juni a.s., de wedstrijd te verlaten.
Ook Berk kreeg het in de tweede fietsronde moeilijk en moest Diederen en van der Meer steeds meer laten gaan en zou later opgeslurpt worden door een agressief fietsende van de Biggelaar, op 2e pinksterdag nog winnaar van de Kwart in Woerden en ook daar liet hij zien over sterke fietsbenen te beschikken.
Deze volgorde zou tot de wissel fietsen/lopen gehandhaafd blijven en het lopen zou de beslissing brengen. Diederen en van der Meer op kop gevolgd door van den Biggelaar en Berk op 4.30’ en de groep Strijk op ruim 6 minuten.

Bij de dames was het Weerd op kop met de inmiddels opgerukte lange afstand atlete Bij de Vaatte op plek 2 die met een sterk fietsonderdeel 5 minuten van haar achterstand op Weerd wist goed te maken. Zowel bij de dames als de heren zou het lopen de beslissing brengen. Van Diederen wisten we dat hij verschroeiend hard kan lopen. Onzeker was wat van de Meer kon op 20 km, zeker na een zwaar fietsonderdeel dat vanwege de kou extra energie had gevraagd. Van de Meer liep goed op met Diederen in de eerste loopronde van 5 km. Een plaspauze zorgde echter voor een gaatje van c.a. 30 seconden. Inmiddels was vd Biggelaar bijgehaald door Berk maar ook hij was nog niet zeker van een podiumplaats want Erik-Simon Strijk was bezig aan sterk loopnummer. In de laatste ronde ging Strijk erop en erover. Bij Berk was het beste eraf. Diederen ging resoluut af op de winst maar het gat met de debuterende van de Meer werd nooit heel groot en was 1.39’ bij de finish. Strijk volgde op ruim 7minuten.

Bij de dames kwam Bij de Vaatte tot op een ruime 2 minuten van winnares Weerd nadat ze met 10 minuten achterstand het water verliet. Op weg naar het NK lange afstand Stein bleek dit voor Bij de Vaatte een doorgedreven-en geslaagde- training te zijn. De ervaren Cora Vlot werd op ruim 11 minuten 3e.

De aangekondigde clash tussen korte-en lange afstand specialisten bleef uit bij de MANNEN. Daar waren de OD’ers zoals ik wel had verwacht (zie voorbeschouwing: https://www.triathlon226.nl/post/2010-04-20/voorbeschouwing-triathlonseizoen-tm-mei/#more-391) oppermachtig. Nederlands kampioen lange afstand Dirk Wijnalda was de beste lange afstander op een 5e plek. Zijn prioriteiten liggen dit jaar in eerste instantie bij het NK lange afstand in Stein en de Ironman Regensburg waar hij kwalificatie probeert af te dwingen voor de Ironman Hawaii. Sander Berk debuteert in Stein op de lange afstand en de vraag is hoe hij deze afstand (en de zwaarte van het parcours) bij hopelijk betere weersomstandigheden gaat verteren.
Ook voor Roeland Smits (zie voorbeschouwing), die te kampen had met de kou, is Stein het volgende speerpunt.

De eerste drie bij de heren:

1. Bas Diederen 3:48:42
2. Edo v.d. Meer 3:50:21
3. Erik-Simon Strijk 3:56:05

De eerste drie bij de dames:

1. Mirjam Weerd 4:23:25
2. Heleen bij de Vaate 4:25:49
3. Cora Vlot 4:34:51