Sterk startveld bij 25e Vredestein UT-Triathlon

ENSCHEDE – Een recordaantal van honderd teams uit binnen- en buitenland start komende zondag bij de vijfentwintigste Vredestein UT-Triathlon in Enschede. In elk team zwemmen, fietsen en lopen vier teamleden samen naar de finish op het campusterrein van de Universiteit Twente. Het concept trekt elk jaar meer deelnemers, zowel professionele triathlonteams als recreatieve teams. Ook dit jaar is het weer spannend of er een Nederlands team sterk genoeg is om de Duitse topteams naar de kroon te steken.

Net vijftig minuten zullen de snelste teams onderweg zijn. Waarin ze een halve kilometer zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer lopen. Met name naar het fietsonderdeel kijken veel deelnemers uit. Kop over kop, zoals bij de ploegentijdrit in de Tour de France, halen topteams daar vijftig kilometer per uur op de rechte stukken.

“Ik heb er zin in”, aldus Edo van der Meer, kopman van het ProTeam dat in de editie van vorig jaar alle Duitse concurrenten achter zich liet. Dit jaar zal van der Meer het met een ander team moeten doen, want hij verhuisde naar het Davilex Triathlon team. Helaas vielen twee Davilex leden onlangs uit vanwege blessures. Alleen Gerbert van den Biggelaar, voormalig Nederlands juniorenkampioen, bleef over, maar inmiddels heeft de talentvolle Zeeuwse atleet Cesar Beilo zich aangesloten.

De grootste tegenstand zal komen van de winnaars van 2007 en 2008, het Duitse Asics Team Witten en PV Witten. Als concurrent noemt van der Meer verder de Duits/Nederlandse combinatie van Bayer Uerdingen. De Nederlandse inbreng komt hier van Evert en Diederik Scheltinga. “We moeten het zondag maar zien”, aldus Van der Meer. Voorlopig is hij nog op zoek naar een vierde atleet om zijn team te completeren.

De teamwedstrijd bestaat uit een individuele kwalificatieronde die de startvolgorde voor de teamserie bepaalt. De snelste zeven heren- en damesteams kwalificeren zich voor de finale, waarin gestreden wordt om de prijzen. Het totale prijzengeld bij de Vredestein UT-Triathlon bedraagt dit jaar 2500 Euro.

Regionaal zullen de ogen vooral gericht zijn op het eerste team van Triathlon Club Twente. Vorig jaar miste dit team met onder andere Guido Gosselink, Jasper Reenalda en Remko Siers op een haar na een finaleplaats. Dit jaar is het team versterkt met de komst van de talentvolle Willem Schreurs uit Hengelo en zijn de verwachtingen naar boven bijgesteld. Ook het organiserende DSTV Aloha doet een gooi naar een topklassering. Andries Koers, Aron van Ammers, Martijn Keijsers en Piet van der Zwaag wisten als deelnemers van het eerste uur reeds meerdere top-vijf noteringen te behalen in Enschede.

Bronnen / Links:
Jetse Scholma
Vredestein UT-Triathlon, Enschede