Ruth van der Meijden Europees kampioen duathlon

NANCY (FRA) - [updated] - Ze zat al een tijdje tegen de Europese top aan en zaterdag maakte ze de stap naar het hoogste podium. De Eindhovense Ruth van der Meijden pakte met het nodige machtsvertoon de Europese titel op de korte duathlon in het Franse Nancy. Ze versloeg de laatste overgebleven concurrente in de laatste kilometer van het tweede looponderdeel en kwam solo over de finish. Van der Meijden is daarmee de eerste Nederlandse duatlete in bijna tien jaar die een medaille op een EK duathlon behaalt. In 2001 gebeurde dat voor het laatst, toen Irma Heeren Europees kampioene werd.

Van der Meijden stond al langer bekend als een sterke loopster, maar nu wist ze ook op de fiets de concurrentie haar wil op te leggen. Na het eerste looponderdeel van 10 kilometer begon een kopgroep van vijf dames met Van der Meijden erbij aan het fietsonderdeel van 40 kilometer. Toen er als gevolg van een valpartij een breuk in de kopgroep ontstond, nam Van der Meijden het initiatief en reed weg met één van de Britse dames. De twee namen daarna geleidelijk meer afstand, waarbij Van der Meijden het merendeel van het kopwerk voor haar rekening nam. Samen begonnen ze aan de afsluitende 5 km lopen, waarin de 26-jarige duatlete in de laatste kilometer een ultieme demarrage plaatste, die haar het goud opleverde.

Van der Meijden besefte na afloop nog niet direct wat haar overkwam. “Ik moet het allemaal nog even laten bezinken, maar tijdens de huldiging en het Wilhelmus begon het wel door te dringen dat dit een bijzonder moment is.”

Meer succes was er voor de Nederlandse ploeg dankzij het goede optreden van Marion van der Wansem die zilver pakte bij de meisjes junioren, Bert Streumer (goud bij de heren-65) en Joleen Hakker (goud bij de paratriatleten).

UITSLAGEN 
DUATHLON NANCY (FRA)
MANNEN -----------------------------
 1 Sergey Yakovlev   RUS 1.37.43
 2 Victor Morales   ESP 1.37.55
 3 Ronnie Schildknecht SUI 1.38.10
 4 Sergio Silva    POR 1.38.15
 5 Damien Derobert   FRA 1.38.17
 6 Lino Barruncho   POR 1.38.21
VROUWEN ----------------------------
 1 Ruth van der Meijden   1.51.08 
 2 Katie Ingam     GBR 1.51.13
 3 Katrina Grimmett  GBR 1.52.59

Bronnen / Links:
Duathlon Nancy

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

«