Onderhoud en reparatie triathlon wetsuits.

Het is belangrijk dat je na elke training in binnen- en/of buitenwater je wetsuit goed uitspoelt met schoon water. Hang je wetsuit daarna binnenste buiten te drogen op een hanger met een brede rug . Je wetsuit mag nooit in direct zonlicht te drogen hangen. Gebruik je je wetsuit voor een langere periode (2-3 weken) niet zorg er dan voor dat je deze niet op de hanger laat hangen. Al het gewicht hangt dan aan de schouders te trekken daar waar juist het meest flexibele neopreen gebruikt wordt en je dus grote kans op vervorming hebt als je het wetsuit zo een wintertje laat hangen. Het meest ideale is om je wetsuit binnenste buiten neer te leggen bijv. op een grote linnenkast. Vuilniszak eromheen tegen het stof en klaar. Heb je geen kast of een andere plaats waar je het wetsuit kan neerleggen dan kun je je wetsuit opvouwen zoals op de afbeelding wordt aangegeven.

Leg bij de stappen 3 en 4 een keukenrol in de vouw zodat je wetsuit niet kan gaan platliggen, maar er een mooie ronde vouw ontstaat.

Mocht je ondanks alle voorzichtigheid toch een beschadiging maken in je wetsuit dan is reparatie vaak heel eenvoudig. Meestal zijn de beschadigingen zogenaamde ‘fingernail cuts’. Sneetjes in de vorm van een halve maan die dan in je pak zitten en waarvan de randen vaak precies mooi op elkaar passen. Deze beschadigingen lijken te ontstaan omdat je een vingernagel in het neopreen gezet hebt, maar dat is niet echt waar. Het zijn beschadigingen die vaak veroorzaakt worden omdat het neopreen bij het aantreken uit je vingers schiet en daardoor ontstaan deze kleine beschadigingen. Gelukkig zijn het makkelijk te repareren beschadigingen met bijv. Bisonyl zacht PVC lijm of flexibele neopreenlijm.

Hier wordt uitgelegd hoe je dan te werk moet gaan:

De afbeeldingen spreken voor zich en iedereen kan dit soort kleine reparaties zelf uitvoeren. Het is ook heel erg belangrijk dat je dergelijke beschadigingen direct repareert. Het is makkelijk voor te stellen dat wanneer je deze reparaties niet tijdig uitvoert en je de volgende keer bij het aantrekken van je wetsuit teveel spanning op een dergelijke beschadging zet. Een sneetje van
2 cm kan dan uitscheuren tot een veel grotere beschadiging en is reparatie vaak niet zo eenvoudig meer. En helaas is er geen enkele leverancier die dergelijke beschadigingen onder garantie vergoedt of laat repareren.

Grotere beschadigingen en beschadigingen op naden kunnen meestal alleen door gespecialiseerde vakmensen met de juiste apparatuur gerepareerd worden. Zeker wanneer de garantietermijn is verstreken. Een goed adres is de fa. Freebird in Katwijk, Boorsmastraat 2, 2225 KM, tel: 071-4013690.

De garantie op wetsuits is meestal één jaar op fabricagefouten. Over het algemeen is het zo dat wetsuits aan het eind van het seizoen, maar uiterlijk voor 1 oktober moeten worden ingeleverd bij de dealer waar je je wetsuit hebt aangeschaft. Hou daar rekening mee of informeer bij je dealer of er andere voorwaarden zijn. Bij reparatie onder garantie worden de wetsuits vaak door alle Eurpese importeurs verzameld om dan in één keer naar de originele fabriek gestuurd te worden. Vaak worden de wetsuits dan pas in feb./maart het jaar daarna weer naar de dealer teruggestuurd. Ben je te laat dan is het niet zo dat er even snel een wetsuit naar China verstuurd kan worden.

Niet vergeten dus!