Retul BikeFit System

Voor diegenen die zich wat meer in fietsposities en metingen verdiepen of interesse hebben in dit onderwerp zal het Amerikaanse Retul systeem wellicht enigzins bekend in de oren klinken. Voor alle anderen zal de naam weinig betekenis hebben. Toch is het Retul systeem een revolutionaire ontwikkeling die het BikeFitting proces een hele nieuwe dimensie heeft gegeven. Wat is het zeer bijzondere van Retul? Om antwoord te geven op de vraag moet ik eigenlijk eerst uitleggen welke systemen en metingen er nu zijn.

Om een positie op de fiets te bepalen heb je de zogenaamde statische en dynamische metingen. Kort door de bocht is een statische meting het meten van de lichaamsmaten zoals binnenbeenlengte, torsolengte, etc. en aan de hand daarvan wordt de fiets afgesteld. Het spreekt voor zich dat er binnen deze wijze van meten enorm veel ruimte over blijft voor menselijk falen. De binnenbeenlengte bijv. geeft namelijk alleen een indicatie van de zadelhoogte, maar zonder te weten hoe je je voeten/enkels beweegt op de pedalen zegt het niets. Je kunt je voorstellen dat de houding van je enkel/voet invloed heeft op de werkelijke zadelhoogte. Wanneer je een ‘heeldropper bent’ m.a.w. je trapt met je hielen omlaag geeft dat een hele andere hoogte dan wanneer je met je tenen omlaag trapt.

Bij een dynamische meting, ook wel een 2D meting genoemd, wordt gebruik gemaakt van software en videoapparatuur waarbij van elke positie en de aangebrachte veranderingen opnames worden gemaakt. De opnames kunnen dan worden ingelezen in de software en de hoeken in het lichaam kunnen dan worden bepaald. Daarmee wordt een positiemeting al veel nauwkeuriger, maar er blijft ruimte over waarin nauwkeurigheid kan afnemen. Dit zal ik uitleggen. Van de gemaakte video kun je meerdere pedaalomwentelingen beeld voor beeld afspelen en dan teken je met de software de lijnen en hoeken in de positie. Maar niet elke pedaalomwenteling levert exact dezelfde data op. Het kan zijn dat je net even je hiel wat meer omhoog trok of net ietsje lager en de volgende omwenteling weer niet. Dat heeft invloed op de te tekenen lijnen en hoeken. Of wat het verschil is tussen 1 cm hogere zadelstand of juist 1 cm minder als het in de zadelhoogte in die gevallen allen een goed gevoel geven of je doodgewoon het verschil niet voelt. Fysiek is dat mogelijk omdat een goede kniehoek bijv. valt in een range van 144 graden tot wel 150 graden. Toch is het mogelijk dat 1 van die posities de beste is omdat dan de heupen veel rustiger bewegen, maar omdat je werkt met een opname waarvan je dan de beelden stil zet is dat nou net niet te zien. Nu komen we op het vlak waar Retul zijn dienst en nut bewijst.

Retul is het eerste en enige 3D meetsysteem ter wereld wat speciaal is ontwikkeld voor de triathlon- & wielrensport. De werking van het systeem gebeurd via infrarood sensoren. Op de meest essentiele plaatsen van het lichaam worden LED sensoren aangebracht die gedurende de meting blijven zitten. Deze LED sensoren worden gevoed door een klein kastje wat op de rug gedragen wordt. Op een paar meter afstand staat een infrarood camera die de LED signalen honderden keren per seconde opvangt en verwerkt. Alle gegevens worden razendsnel verwerkt in speciale software en die spuugt na 10 seconden alle specifieke gemiddelden per lichaamshoeken uit. Dus niet van 1 pedaalomwenteling, maar van wel 20 of 30. Wanneer je iets aanpast aan de positie bijv. de zadelhoogte en je doet opnieuw een meting dan zie je direct wat voor invloed de veranderingen hebben en alle metingen worden met een nauwkeurigheid van minder dan een mm. weergegeven. Dus zet je het zadel een cm. hoger? Gaat dan het bekken dan niet teveel schommelen? Of juist minder, wordt de kniehoek niet te groot of is deze juist beter. Maar de infrarood camera meet ook of de afstand van de LED sensoren toeneemt of afneemt. Het nut daarvan laat zich met name in de knieen zien. Een optimale krachtoverbrenging is een recht op en neer gaande beweging. Helaas is dat bij weinigen het geval. Door de stand van de voeten, de benen en het bekken zie je vaak dat een knie tijdens een pedaalomwenteling meer of minder naar buiten of naar binnen beweegt. Ook dit wordt door Retul tot op de mm. nauwkeurig vastgelegd en ook daar wordt per verandering weergegeven wat de verandering voor invloed heeft. Door deze extreme vorm van nauwkeurigheid kunnen blessures en klachten worden verholpen, kan aangetoond worden waar blessures en klachten vandaan kunnen komen en worden de zwakke plekken in het lichaam naar voren gehaald.

Maar Retul meet veel meer. Retul meet waarden en bewegingen die geen enkel ander meetsysteem kan meten waardoor er veel meer uit de meting te halen valt dan tot voor kort mogelijk was. Een BikeFit met het Retul systeem is een must voor iedereen die klachten of blessures heeft met het fietsen, maar ook als je geen klachten hebt en je het optimale uit je positie en fiets wilt halen is een BikeFit met Retul een goede investering.

Retul software draait via het ANT+ systeem digitaal ook met een aantal verschillende wattage systemen waaronder die van PowerTap. Met deze koppeling kan zelfs worden bekeken of de verandere positie van geen, positieve of negatieve invloed is op de kracht -wattage- die wordt geleverd en wat de gevolgen voor de hartslag zijn.

Na elke meting ontvang je een eigen rapport met de exacte gegevens van de positie en de meting. Een BikeFit of fietsmeting wordt altijd uitgevoerd met Retul en je bent ongeveer 1,5 a 2 uur bezig. Een BikeFit gaat uitsluitend op afspraak via Jeroen van Geelen. Wil je meer lezen over wat het hele proces van een BikeFit inhoudt klik dan hier.

Er zijn drie soorten BikeFittings.

– Meting 1: Bij deze meting wordt gebruik gemaakt van de eigen fiets en er wordt dan gemeten welke positie de meest ideale is en/of waardoor specifieke problemen aanwezig zijn bij of door je huidige positie.

– Meting 2: Op de positie simulator, onze Exit Fit Bke, om te bepalen welke type fiets en model de mest geschikte is en welke positie je daar op moet hebben.

– Meting 3: Het is zelfs mogelijk om nog meer informatie te vergaren. Naast het bepalen van de meest optimale positie is het ook mogelijk om direct nadat de positie is bepaald een inspanningstest te doen. Triathlon Trainer en Coach Lars Karmelk zal dan na de meting op de fiets (en/of ook lopend bij triathlon) de inspanningstest verrichten. Dit is een unieke combinatie, want verder is Nederland wordt een dergelijke service niet aangeboden. Meestal wordt de inspanningstest uitgevoerd op een hometrainer waarbij je nooit dat lekkere gevoel van je eigen fiets hebt en je toch vaak net niet goed zit waardoor de test al negatief wordt beinvloed.

Alle overige zaken zoals positioneren van de schoenplaatjes, meten van de voetstand, beenlengte verschil, etc. worden tijdens de metingen uiteraard allemaal meegenomen.