Europeanen sprinten naar de winst in Seoul

SEOUL (KOR) - Zaterdag waren in de Koreaanse hoofdstad Daniela Ryf en Jan Frodeno de sterksten in de sprint bij de tweede stop in de World Championships Series. Regerend Olympisch kampioen Frodeno verschalkte Courtney Atkinson in de sprint, nadat zij na de tweede wissel de rest van het veld al achter zich hadden gelaten en de laatste tien kilometer afraffelden in net iets meer dan 29 minuten. Bij de vrouwen overklaste de Ryf Barbara Riveros Diaz en Emma Moffatt. Luc van Es eindigde in de achterhoede, op meer dan tien minuten achter de winnaar.

Foto: ‘Frodo’ wint in Seoul vlak voor Atkinson (foto: ITU / Delly Carr)

Van Es was zelf niet tevreden met zijn klassering. Alhoewel hij met het zwemmen heel goed mee kwam, miste hij in de eerste wissel de slag en kwam terecht in de achtervolging op het peloton. Hierdoor moest hij op de fiets al veel geven, maar verloor desondanks al minuten. Ook kon hij daardoor op het slotonderdeel niet meer vol gaan.

In de mannenwedstrijd ging bij het zwemmen Javier Gomez aan de leiding, samen met Dmitry Polyanski, Joao Silva en Matt Chrabot. In de wissel ontstond er weer een pak van ruim vijftig atleten die aan het fietsen begonn, en ondanks enkele pogingen kwam het pak ook weer gezamenlijk aan in de tweede wissel. Meteen daarna stormde Atkinson weg. Alleen Frodeno kon zijn tempo volgen, en wist na twee kilometer aan te sluiten. Samen bouwden ze een kleine maar stabiele voorsprong op. In de aanloop naar de finish startte Atkinson het eindspel, maar ‘Frodo’ kon relatief makkelijk pareren en vervolgens doorsprinten.

Bij de vrouwen was de Amerikaanse oud-zwemster Hayley Peirsol de snelste uit de Han River, samen met landgenote Sarah Haskins en de Britse Kerry Lang. Samen pakten zij veertig seconden op de concurrentes, maar eenmaal op de fiets werden zij in de derde van de acht fietsronden opgeslokt door de achtervolgsters. Deze groep van een kleine twintig atletes kon echter de 45 seconden voorsprong op de achtervolgende groep van twaalf niet vasthouden, en in de vijfde fietsronde smolten de twee groepen samen. Na de wissel snelde Moffatt naar de kop van de wedtrijd en brak weg van de rest. Lange tijd leek zij naar de winst te gaan soleren, maar in de laatste ronde zakte zij lichtjes in. De achtervolgsters roken meteen bloed; zo’n twee kilometer voor de finish werd Moffatt door Andrea Hewitt, Riveros Diaz en Ryf ingerekend. De rest van de groep hing daar enkele meters achter. In het laatste rechte stuk plaatste de Zwitserde als eerste een splijtende sprint die niemand kon beantwoorden. De verrassende winnares van de openwingswedstrijd in Sydney, Riveros Dias, pakte de tweede plaats en blijft daardoor nog steeds de leidster in het tussenklassement. Moffatt eindigde net als in Sydney op plaats drie.

UITSLAGEN 
WORLD CHAMPIONSHIP SERIES, SEOUL (KOR)
MANNEN -----------------------------
 1 Jan Frodeno     GER 1:51:49
 2 Courtney Atkinson  AUS 1:51:49
 3 Brad Kahlefeldt   AUS 1:52:17
 4 Steffen Justus    GER 1:52:21
 5 Alexander Brukhankov RUS 1:52:28
 6 Dmitry Polyansky   RUS 1:52:34
 7 Bevan Docherty    NZL 1:52:39
 8 Jarrod Shoemaker   USA 1:52:43
 9 Reto Hug       SUI 1:52:43
10 William Clarke    GBR 1:53:07
VROUWEN ----------------------------
 1 Daniela Ryf     SUI 2:00:59
 2 Barbara Riveros Diaz CHL 2:01:02
 3 Emma Moffatt     AUS 2:01:04
 4 Nicola Spirig    SUI 2:01:05
 5 Andrea Hewitt    NZL 2:01:06
 6 Emma Snowsill    AUS 2:01:10
 7 Mariko Adachi    JAP 2:01:16
 8 Jessica Harrison   FRA 2:01:31
 9 Helen Jenkins    GBR 2:01:44
10 Sarah Haskins    USA 2:02:02

Bronnen / Links:
International Triathlon Union
Nationaal Topsportcentrum Triathlon

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.