Duitse teams overheersen teamtriathlon Enschede

ENSCHEDE – Het was een spannende strijd zondag bij de teamtriathlon rond de UT-campus in Enschede, maar zowel bij de heren als bij de dames waren de hoogste twee posities op het podium uiteindelijk voor Duitse teams. Bij de heren was dat het Duits-Nederlandse team van Bayer Uerdingen (dat naast Uwe Kappelhoff en Bastian Balczer gevormd werd met Evert Scheltinga en Stefan van Thiel), bij de dames won het team van Witten. Snelste Nederlandse teams waren het Davilex-team van Cesar Beilo, Gerbert van den Biggelaar, Edo van der Meer en Vincent Böhm bij de heren, en de ‘Hippe Kippen’ (Gonny Rosendaal, Rina Zijgers, Monica Görska en Jantiene Hannessen) bij de dames, beide op plaats drie.

Bij de heren was het in de top-vier de hele dag een secondenspel. Na de ochtendsessie gingen de heren van Witten nog aan de leiding, op dertien seconden gevolgd door Davilex. Van der Meer zette in de ochtendsessie zelfs de snelste tijd neer. In de teamsessie in de middag ging Witten voortvarend van start, maar tijdens het fietsen denderde de Davilex-trein er hard overheen. Met een minuut voorsprong na het fietsen leek de winst in handen, maar het Davilex-team zagen de rapper lopende heren van Witten alsnog passeren. Nog verrassender was de winst van het team Bayer Uerdingen, die als vierde wisselde, maar iedereen opslokte en uiteindelijk in een zinderende sprint-finale met twee seconden verschil de winst op wist te eisen.

Met 100 teams aan de start en zoŽn 600 deelnemers stootte de Enschedese UT-Triathlon dit jaar definitief door naar de top van de Nederlandse wedstrijden. De wedstrijd dankt zijn groei voor een groot deel aan het toevoegen van het in de triathlonsport normaal ontbrekende team-element aan de sport. Met vier personen geheel gezamenlijk een triathlon afleggen blijft binnen Nederland nog steeds een uniek concept. Vele Nederlandse verenigingen komen jaarlijks met steeds meer team op de wedstrijd af, met dit jaar als uitschieter TV Arnhem, met maar liefst acht teams.
Ook de uitstraling van vele deelnemende Nederlandse en Duitse topatleten draagt bij aan het succes van de teamwedstrijd. De door de organisatie ingevoerde jachtstart voor de zeven snelste heren- en damesteams na de individuele ochtendserie zorgt voor ongekende spanning. En demonstreert voor de overige reeds gefinishde teams meteen triathlon als kijksport pur sang. De onvoorspelbaarheid van het bij elkaar komen van de vorm van vier individuele atleten geeft daar nog een extra dimensie aan.

 UITSLAGEN TRIATHLON ENSCHEDE 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Bayer Uerdingen 1.34.12
 2 Team Witten I 1.34.14
 3 Davilex 1.34.24
 4 Team Witten II 1.34.29
 5 Tritanium I 1.38.27 
VROUWEN ----------------------------
1 Team Witten Damen 1.48.48
 2 NRWTV Damen 1.51.34
 3 Hippe Kippen 1.52.32
 4 VZC Girls 1.57.36
 5 TV Lemgo 1.58.00

Bronnen / Links:
Vredestein UT-Triathlon