Specialized Trivent BG Triathlon Fietsschoen

Zoals velen van mijn klanten uit de winkel weten ben ik een soort Imelda Marcos van de running – & fietsschoenen. Ik mag graag schoenen testen, proberen, soms een beetje verknippen en verbouwen zoals ik zou willen dat ze zouden moeten zijn. Veel leveranciers weten van mijn afwijking en stellen schoenen ter beschikking. Helaas moet ik soms ook schoenen aanschaffen om ze te kunnen proberen en dat is dan toch wel weer jammer. Zo ook de Specialized Trivent fietsschoenen. Dit model bestaat al een aantal jaren en is specifiek ontwikkeld voor de triathlon.

De Trivent is een model wat ik al een aantal jaren op mijn verlanglijstje had staan. Ik vind het een mooi vorm gegeven schoen en ik ben een beetje een Specialized fan. Ik rijd ook al jaren met een Toupé zadel. Het is er echter nooit van gekomen omdat geen enkele Specialized dealer mijn maat heeft, als ze uberhaupt het model al hebben staan. Ik heb namelijk een herenmaat 7/euro 40. Een rondje langs wat verschillende dealers leverde alleen maar teleurstelling op. Dan maar online bestellen. In Engeland geen gebrek aan dealers en 2 dagen na de bestelling op zondagavond heb ik mijn Trivent’s binnen. Eerste gevoel is goed, voldoende ruimte aan de voorvoet, maar wel een goede omsluiting van de hiel. Wat me wel meteen opvalt is dat ik de schoen rond de midvoet minder mooi vind aansluiten, maar het is niet problematisch. Verder valt de mooie afwerking op. De zool is met carbon versterkt en voel goed stijf aan zodat een goede krachtoverbrenging gegarandeerd is. De schoen heeft 2 klittenband sluitingen en een zeer ruime instap wat er wel weer voor zorgt dat je wreef redelijk bloot ligt. In tegenstelling tot veel andere triathlonfietsschoenen sluit de klittenband sluiting bovenaan de voet naar buiten toe daar waar de meeste andere merken, Shimano, NorthWave, Mavic, Chain, etc. naar binnen toe sluiten. Vervelend? Nee, ik vind het wel plezierig. Wat ik minder plezierig vind is dat de bovenste klittenband behoorlijk hoog op de wreef zit en aangezien ik normaal met blote voeten in m’n schoenen fiets vrees ik voor wat schuren. Als ik mijn voeten wat op en neer beweeg dan lijk ik dat zelfs al te voelen. Kijk, dat is dan weer heel erg jammer als je ze zelf hebt betaald. Maar na een uurtje fietsen lijkt alles goed te gaan. De schoenen zitten goed om de hiel, ook tijdens het fietsen, en door het goede inlegzooltje is er geen last van dode tenen anders dan dat ik door het ‘geweldige’ lenteweer gewoon ijskoude voeten heb. Maar na 3 uurtjes fietsen begint mijn vrees waarheid te worden en als ik naar mijn voeten kijk zie ik al dat de klittenband sluiting behoorlijk wat wrijving heeft veroorzaakt. Na 4 uurtjes is het geen plezierig gevoel meer en wil ik ze heel graag uitdoen. Eenmaal thuis aangekomen geeft mijn rode wreef aan dat de klittenband sluiting voor mij niet goed zit. @#$%!, € 185 naar de maan. Dus, triatleten met een hogere wreef, opgepast voor de sluiting. Heb je een normale of lage wreef dan is er niets aan de hand. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit probleem wel vaker heb met schoenen. Jammer is, althans ik kan de schoen niet meer op de Specialzed site vinden, is het uit de collectie halen van het specifieke damesmodel. Ik weet dat t/m vorig jaar er wel een aparte damesversie vekrijgbaar was. Voor degene die de schoenen al op de pedalen hebben zitten in de wisselzone is er een klein bandje gemaakt waaraan je een elastiekje kunt bevestigen zodat dit de schoenen mooi horizontaal houdt. Je voorkomt dan dat je schoenen dienen als een soort asfaltschraper wanneer je de wisselzone uitrent en je kunt daardoor ook makkelijker instappen. Zodra je dan wegfiets breekt het elastiekje. Beheers je deze techniek niet tot in de puntjes, doe het dan niet, tenzij je de toeschouwers wilt vermaken. Ik vind het zelf altijd geweldig om te zien hoeveel mensen hun schoenen in de pedalen hebben hangen en vervolgens minuten lang, half de hekken in rijdend, bezig zijn om weg te komen. Voor zover het zichtbare deel van de schoenen. Maar er is meer. Specialized heeft BG!

Bij vele modellen fietsschoenen van Specialized staat de afkorting BG. Deze afkorting staat voor BodyGeometry. Specialized heeft rondom het hele BG een concept bedacht onder de naam BG Fit. Het BG Fit concept heeft als uitgangs punt dat alle Specialized artikelen van fiets tot zadel en van schoenen tot en met inlegzolen individueel afgestemd kunnen worden op jouw eigen lichaamseigen maten en kenmerken. De reden waarom ik er zoveel aandacht aan geef is dat dit in de schoenen een functie heeft waarvan velen het bestaan niet weten en ook niet weten dat het er uberhaupt in zit. Het BG kenmerk bij de schoenen is het feit dat de schoenen in een zogenaamde varus stand gekanteld staan. Om het heel simpel uit te drukken betekent dit dat de binnenkant van de zool dikker is dan de buitenkant van de zool. De zool staat 1,5mm gekanteld zoals hieronder wordt beschreven.

Zoals je kunt lezen en kunt begrijpen uit de afbeelding staat elke BG schoen dus eigenlijk min of meer scheef op de pedaal. De vraag is dus of dat automatisch ook voor iedereen van toepassing is? Het antwoord daarop is nee. ‘Slechts’ 65-70% van alle mensen heeft een zogenaamde varus stand in de voeten. Met dit percentage is het dus op zich wel begrijpelijk dat Specialized deze varus stand in de schoenen inbouwt, maar waar ik meer problemen mee heb is dat vrijwel elke Specialized Dealer, zelfs de zogenaamde speciale BG Fit Centers, iedereen domweg de schoenen verkopen zonder te meten wat de stand van de voeten is. En dat is iets wat Specialized zich kwalijk mag nemen. We hebben de proef op de som genomen en meerdere dealers bezocht en hebben de ervaringen van klanten die voor een BikeFit -en BG schoenen gebruiken- zijn geweest meegenomen. De bizarre score die we hebben gehaald is dat we 0 dealers hebben gevonden die de voeten meten op een eventuele varus/valgus stand. Wel konden we de BG schoenen gewoon kopen, maar verder geen enkele uitleg over het BG systeem. Er waren zelfs dealers die de betekenis van de afkorting van BG niet eens konden noemen. Toch is het relatief simpel te meten, de minder nauwkeurige manier is met een waterpas, de nauwkeurige manier is d.m.v. een voorvoet varus/valgus meet apparaatje. Op de afbeelding ziet u hoe dit gemeten wordt.

Het belang van een dergelijke meting bij aanschaf van BG schoenen moge duidelijk zijn. Wellicht behoor je namelijk net tot die 35% van de mensen die geen varus stand heeft maar juist een valgus stand of bij 1 voet een varus stand en bij de ander een valgus stand, want ook dat is zeer goed mogelijk. En bij een valgus stand werkt het dus tegen je natuurlijk houding in.

Het is ook niet zo dat je met een valgus stand of gewoon een neutrale stand -dus geen varus/valgus stand- geen BG schoenen kunt gebruiken. Integendeel, om de 1,5mm kanteling te neutraliseren levert Specialized namelijk ook losse wedges -plaatjes met een 1,5 mm kanteling die je weer in de schoen kunt plaatsen zodat je de originele stand kunt neutraliseren. Of juist versterken wanneer je, zoals ik, een behoorlijk extreme varus stand hebt. En ook nog in verschil tussen links en rechts.

De conclusie is dus simpel. Het BG systeem in de schoenen is zeer goed bedacht, maar laten we zeggen dat het door de meeste dealers niet goed wordt opgepikt en je dus wellicht met schoenen rond rijdt die je knie klachten veroorzaken of je drukpunten in de voeten verklaren. Of die, bewust of onbewust, je knieklachten juist verlicht of weggehaald hebben natuurlijk.

Er is dus duidelijk nog een taak weggelegd voor Specialized om haar dealers beter te informeren of te controleren op een juiste advisering van de klant.