Marjon van der Wansem op dreef in duathlon Lievin

LIEVIN (FRA) - Marjon van de Wansem is het grote duathlontalent van Nederland. Na het zilver vorige week op het EK duathlon in Nancy was ze zondag in de Grand Prix duathlon in het Franse Lievin beste Nederlandse op een vijfde plaats. Van der Wansem hoefde slechts twee minuten toe te geven op winnares Sabrina Godard. Vlak achter Van der Wansem werd Stefanie Bouma achtste. Bij de mannen won de Belg Bart Aernouts.

In het vrouwenveld ontbraken Ruth van der Meijden en Alexandra Tondeur. De Nederlandse en Belgische - vorige week resp. Europees kampioen bij de elite en de beloften - zijn beiden geveld door griep. Bij de vrouwen vormde zich tijdens de eerste run een kopgroep van vier Françaises: Sandra Levenez, Isabelle Ferrer, Sandra Levenez, Constance Devillers en Sabrina Godard. Van der Wansem kon enige tijd mee met deze groep maar viel later terug in groep twee. De kopgroep bleef bij elkaar tijdens het fietsen. Godard was de snelste in de tweede run voor Levenez, Ferrer werd derde. Vanuit de achtervolgende groep was Van der Wansem de snelste.

In het herenveld bleven ruim twintig atleten redelijk gegroepeerd. Vlak na de wissel lukte het Bart Aernouts, Damien Derobert, Victor del Corral, Richard Hobby en Nicolas Capoferri voorsprong te nemen. De voorsprong schommelde lange tijd rond de dertig seconden, maar uiteindelijk gaven de achtervolgers zich gewonnen en ging de kopgroep met bijna anderhalve minuut voorsprong aan de tweede run beginnen. Aernouts was de snelste voor Derobert en Del Corral (vorige week zilver in Nancy). Het was voor Aernouts na de duathlon in Gernika zijn tweede internationale overwinning dit jaar. Vorige week in Nancy moest hij genoegen nemen met de elfde plaats. De Belgen en de Fransen maakten elkaar tijdens het EK het leven zuur tijdens het fietsen, waarna anderen profiteerden in het tweede run.

Van de Nederlanders wist Armand van der Smissen na een korte felle achtervolging plaats te nemen in de eerste grote groep. In de slotfase van het fietsen probeerde hij nog weg te rijden voor plaats zes, maar zijn poging strandde. Nationaal kampioen lange afstand Wim Nieuwkerk was slecht hersteld na de wedstrijd in Horst twee weken terug en wisselde samen met Wouter Kegge niet ver achter Van der Smissen. Het lukte hem niet de sprong naar de grote groep te maken. Nieuwkerk fietste veel op kop tussen de twee grote groepen en kreeg hier steun van hardrijder Chamberlland en de letterlijk voorin weggevallen Joeri Vansteelant. Kegge, kort na de start van het lopen gevallen, handhaafde zich in de tweede grote fietsgroep achter Nieuwkerk, maar viel in de tweede run nog ver terug.

De Grand Prix serie is een teamwedstrijd waarbij na vijf wedstrijden het team met de meeste punten Frans kampioen wordt. Opvallend vandaag was dat het team van Marville het presteerde om het gehele herenpodium te bezetten, wat nog niet eerder was voorgekomen.

UITSLAGEN 
DUATHLON LIEVIN (FRA)
MANNEN -----------------------------
 1 Bart Aernouts    BEL 1.12.54
 2 Damien Derobert   FRA 1.12.57
 3 Victor Del Corral  ESP 1.13.05
 4 Richard Hobby    GBR 1.13.22
 5 Nicolas Capoferri  FRA 1.13.25
 6 Benjamin Croquert  FRA 1.14.37
 7 Bojan Cebin     SLO 1.14.49
 8 Benjamin Grenetier FRA 1.14.50
 9 Samuel Bellenoue  FRA 1.14.52
10 Nicolas d’Harveng  BEL 1.14.54
VROUWEN ----------------------------
 1 Sabrina Godard   FRA  59.37
 2 Sandra Levenez   FRA  59.38
 3 Isabelle Ferrer   FRA  59.55
 4 Constance Devillers FRA 1.00.21
 5 Marjon vd Wansem     1.01.22
 6 Radka Vodickova   CZE 1.01.27
 7 Nathalie Moreau   FRA 1.01.31
 8 Stefanie Bouma      1.01.35
 9 Linda Guinoiseau  FRA 1.01.38
10 Valerie Becker   FRA 1.01.49

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Armand van der Smissen

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

«