Voorbeschouwing triathlonseizoen tm Mei

 

Voorbeschouwing triathlonseizoen

Het triathlonseizoen heeft met de stadstriathlon in Weert z’n aftrap gehad afgelopen weekend. Met het EK Powerman in Horst op 25 april a.s. is de eerste echte serieuze test voor de duatleten aanstaande en in de weken erna zullen de triatleten de eerste echte wedstrijden afwerken in hun voorbereiding op de piekwedstrijden.
Op dezelfde dag als het EK in Horst wordt in Porth Elizabeth (Zuid Africa) de Ironman gehouden en daar zullen uit Nederland onder andere Sonja Jaarsveld, Mirjam Weerd, Dirk Wijnalda, Jerzy Kasemier en Carla van Rooijen aan de start verschijnen. Bij het schrijven van dit bericht was het nog niet bekend of iedereen daar ook daadwerkelijk op tijd zal arriveren in verband met het tijdelijk gesloten luchtruim.

De Ironman Zuid-Afrika is een qualifier voor de Ironman op Hawaii. Bij heren is er voor de top
3 een slot en bij de vrouwen zul je de wedstrijd winnend af moeten sluiten wanneer je als Pro in Kon aan de start wilt verschijnen.

In de meimaand springt het NK midden-afstand in Nieuwkoop in het oog. Een blik op de startlijst leert ons dat dit jaar Peking- ganger Sander Berk zich aan de lange(re) afstanden gaat wagen.
Na deelname in 2001 in Nieuwkoop zal hij zich voor het eerst sindsdien deelnemen in Nieuwkoop. Met winst in een halve triathlon in tweede vaderland Zuid-Africa laat hij zien dat hij het seizoen goed begonnen is. Na Nieuwkoop zal hij ook in Stein op de lange afstand van start gaan.
Gerbert van de Biggelaar laat weten dat hij herstellende is van een hamstringblessure en dit jaar meer risico’s wil nemen in wedstrijden als Nieuwkoop, Gerardmer en de Ironman 70.3 in Antwerpen.
Ook 2-voudig winnaar Bas Diederen komt zijn titel zal verdedigen in Nieuwkoop. De afgelopen
2 jaar was jij heer een meester in Nieuwkoop waarin hij met zwemmen een kloof sloef, met fietsen consolideerde en tijdens het lopen iedereen het nakijken gaf. Outsider is wellicht Edo van der Meer die onlangs is toegetreden tot het Davilex team.
Interessant is ook de terugkeer van Roeland Smits. De atleet uit Nijmegen, lid van triathlon team Gelderland, had in 2008 en 2009 te kampen met blessures, deed in 2010 een succesvolle rentree op de kwart in Spijkenisse en lijkt nu blessurevrij om weer eens serieus mee te doen. In 2007 werd hij als debutant 9e op het NK lange afstand en wist hij in 2005 en 2006 de OD van Huizen op zijn naam te schrijven.
Almeerder Thomas Naasz, lid van het UPC triathlon team vorig jaar knap 4e op het NK lange afstand zal dit jaar ook Nieuwkoop doen. Hij is in voorbereiding op de Ironman Nice en wederom de Holland Triathlon in Almere.

Bij de dames lijkt titelverdedigster Mirjam Weerd momenteel de enige kandidate om haar vorig jaar gewonnen titel te gaan prolongeren al is het natuurlijk de vraag hoe zij hersteld van de Ironman Zuid-Africa.

Er volgt een uitgebreid verslag van het NK in Nieuwkoop en aansluitend een voorbeschouwing op het NK lange afstand in Stein op 20 juni.