UT-Triathlon maakt zich op voor jubileum

ENSCHEDE – Op zondag
9 mei is het Campusterrein van de Universiteit Twente voor de vijfentwintigste maal het decor van de Vredestein UT-Triathlon. In 1994 vormde de UT-Triathlon de opmaat tot het oprichten van de Drienerlose Studenten Triathlon Vereniging Aloha. Vanaf dat jaar nam Aloha de organisatie in handen en groeide het evenement gestaag uit tot één van de grootste triathlons van Nederland. Het vijfde lustrum krijgt extra glans door een verdere groei van de teamtriathlon tot 100 teams en een recordaantal van ruim 600 deelnemers over alle onderdelen.

In de jaren ’80 werd de UT-Triathlon kleinschalig opgezet en georganiseerd door studenten vanuit achtereenvolgens roeivereniging Euros, wielervereniging Klein Verzet en atletiekvereniging Kronos. Die vroege edities telden steeds zo’n vijftig deelnemers, veelal vanuit de UT-gemeenschap. Na de oprichting van Aloha werd een aantal strategische wijzigingen doorgevoerd en kwam de focus meer te liggen op kortere afstanden. Deze korte afstanden in combinatie met het compacte parcours op de idyllische Campus van de Universiteit Twente brachten in de loop der jaren bij steeds meer triatleten de handen op elkaar. De invoering van de teamtriathlon in 2004, naar een concept uit de Duitse Bundesliga, leidde een verdere groei van het evenement in. Deelnemers komen tegenwoordig niet alleen uit heel Nederland, maar ook veel Duitsers weten de Vredestein UT-Triathlon te vinden.

De team-triathlon is ondanks groeiende interesse van andere Nederlandse organisaties al zeven jaar een uniek onderdeel van de Vredestein UT-Triathlon. Teams van vier atleten combineren een ultrakorte individuele kwalificatieronde met een teamwedstrijd, waarin de drie onderdelen in een ploegentijdrit-format worden afgelegd. Hiermee doen doorslaggevende aspecten als wedstrijdtactiek en teamgeest hun intrede in de triathlonwereld. Naast de teamtriathlon staan een individuele achtste triathlon, een kindertriathlon en het Enschedees Studenten Kampioenschap trio-triathlon op het programma. De dag wordt in stijl afgesloten met een barbecue en aansluitend een feest in de Vestingbar op de Campus. Net als de rest van de dag zijn niet-triatleten hierbij trouwens ook van harte welkom.

Bronnen / Links:
Jetse Scholma
UT-Triathlon Enschede