Docherty en Riveros Diaz pakken eerste ronde in Sydney

SYDNEY (AUS) – Bevan Docherty en Barbara Riveros Diaz hebben zondag de seizoensopener van de ITU World Championships Series 2010 op hun naam geschreven. Op het parcours van de eerste Olympische triathlon in Sydney wist de Kiwi in de laatste loopronde van zijn concurrentie weg te lopen, en op die manier voor de tweede keer op rij de openingswedstrijd gewonnen.

Foto: Riveros Diaz verrast Moffatt en Hewitt in de sprint (foto: ITU / Delly Carr)

Achter Docherty finishte Alexander Brukhankov op zes seconden, die op zijn beurt alle zeilen moest bijzetten om de Fransoos David Hauss van het lijf te houden. Bij het zwemmen kon niemand een gaatje forceren. Bij het fietsen bleef een pak van vijftig atleten lang dicht bij elkaar in de buurt, ondanks enkele ontsnappingspogingen van onder andere Peter Croes. Pas in de laatste wisten Hunter Kemper en Anton Chuchko een gaatje van een kleine minuut te forceren op het grote pak. Daartussen bevonden zich nog Tony Moulai en Matt Chrabot. Docherty was duidelijk de beste loper van de dag. De minuut achterstand wist hij gestaag weg te werken, om in de laatste ronde de leiding over te pakken en meteen door te lopen.

De finale van de vrouwenwedstrijd was nog spannender. Riveros Diaz moest in de sprint afrekenen met Andrea Hewitt en Emma Moffatt. Alle drie de vrouwen zaten binnen één seconde van elkaar. Waarbij de twee grootste favorieten uiteindelijk werden afgetroefd door de Chileense nieuwkomer. Bij het zwemmen trok Laura Bennett het veld aardig uit elkaar. Moffatt wist, zelfs tot haar eigen verrassing, ondanks haar schouderbreuk van twee maanden geleden, gewoon met de kopgroep mee te kunnen. Op de fiets probeerden de koploopsters in de eerste ronde een gaatje met de achtervolgsters te forceren, maar bij aanvang van de tweede ronde vloeiden de twee groepen samen tot een pak van dertig, en dat bleef zo tot en met ronde acht. In de wissel probeerde Lisa Norden een gaatje te slaan, maar kreeg toch nog een groep van twintig in haar kielzog. Aan het eind van ronde één waren er nog veertien dames over, aangevoerd door Norden en Moffatt. Halverwege wist een groepje van vier (Moffatt, Hewitt, Riveros Diaz en Mariko Adachi) uiteindelijk een gaatje te krijgen. Met zijn vieren gingen ze de laatste ronde in en begonnen de eerste plaagstootjes naar de finish. Adachi moest uiteindelijk capituleren, waarna de drie tot in de laatste meter streden voor het goud.

De twee deelnemende Nederlanders eindigden in de middenmoot. Jan van Berkel miste de slag bij het zwemmen, maar kon na een inhaalrace op de fiets weer aansluiten bij het peloton. Door zijn inspanning op de fiets kon hij op het slotonderdeel geen vuist meer maken; hij werd 27e. Lisa Mensink eindigde op plaats 22.

 UITSLAGEN WORLD CHAMPIONSHIPS TRIATHLON, SYDNEY (AUS) 
MANNEN

-----------------------------
1 Bevan Docherty NZL 1:51:27
2 Alexander Brukhankov RUS 1:51:33
3 David Hauss FRA 1:51:34
4 Dmitry Polyansky RUS 1:51:40
5 Simon Whitfield CAN 1:51:42
6 Tony Moulai FRA 1:51:49
7 Greg Bennett AUS 1:51:53
8 Laurent Vidal FRA 1:51:54
9 Matt Chrabot USA 1:51:56
10 Hunter Kemper USA 1:52:07 VROUWEN --------------------------- 1 Barbara Riveros Diaz CHI 2:04:19
2 Andrea Hewitt NZL 2:04:19
3 Emma Moffatt AUS 2:04:20
4 Mariko Adachi JPN 2:04:30
5 Lisa Norden SWE 2:04:48
6 Kate Roberts RSA 2:04:49
7 Jessica Harrison FRA 2:05:01
8 Sarah Haskins USA 2:05:01
9 Daniela Ryf SUI 2:05:06
10 Vicky Holland GBR 2:05:16

Bronnen / Links:
International Triathlon Union