Armand van der Smissen misschien toch naar Horst

HORST – Komende zondag is het Noordlimburgse Horst aan de Maas voor de vijfde keer decor van ’s werelds beste duatleten van de lange adem. Net als in voorgaande jaren is de wedstrijd officieus Europees kampioenschap Powerman. Voordat Horst de titelstrijd vijf jaar geleden overnam, was Venray jarenlang gastheer van dit duathlonfestijn. Grote namen als Rob Barel, Irma Heeren, Jonathan Hall, Huub Maas, Edwige Pitel, Michelle Lee, Bennie Vansteelant, Erika Csomor, Yvonne van Vlerken en Joerie Vansteelant schreven de Powerman Holland in het verleden al eens op hun naam.

Het lijkt erop of het deelnemersveld elk jaar weer sterker wordt. Joerie Vansteelant verdedigt zijn Powermantitel, maar hij krijgt felle concurrentie van de Franse vice-Europees kampioen van 2003 Anthony Le Duey. In het Franse circuit is hij een geducht duatleet. De Deen Aksel Nielsen is al jaren niet uit de top-vijf van Powerman Holland weg te slaan. Nielsen is de man van het zware werk, hij werd al eens tweede in de prestigieuze race van Zofingen. Hij brengt zijn sterke landgenoot Soren Bystrup (nummer zes van vorig jaar) mee. Eén van de betere hardlopers in de duathlon is de Oostenrijkse kampioen Karl Prungraber. De Belgische routinier Nico Huyberechts ontbreekt wederom niet, maar de zuiderburen komen met nog een sterke pijler: Jochen Neyrink.

Armand van der Smissen won toen voor eigen publiek de nationale titel. De Tilburgse voormalig winnaar hoopt voldoende te zijn uitgerust om zondag te vlammen in Horst. De meeste tegenstand krijgt hij ongetwijfeld van zijn eeuwige rivaal Wim Nieuwkerk, vorig jaar Nederlands kampioen Powerman. Erik-Simon Strijk, coming-man Michel van de Wall en Dirk Londema zijn landgenote die ook voor de podiumplaatsen op het NK zullen knokken.

Van der Missen begon in maart – na een start van 2010 met een hamstringblessure – met hernieuwde motivatie aan het seizoen, waarna ziekte roet in het eten gooide. Afgelopen weekeinde testte hij zichzelf in Wevelgem. De wedstrijd viel hem niet tegen, en later deze week besluit hij op basis van het herstel van Wevelgem of hij klaar genoeg is om serieus mee te doen bij de Powerman.

In het damesveld ontbreekt Yvonne van Vlerken. De Nederlandse honneurs worden waargenomen door Powerman-ambassadrice Heleen bij de Vaate en Maud Golsteyn. Camilla Lindholm werd vorig jaar nog tweede achter Van Vlerken. De Zweedse keert terug in Horst. Ook de Deense Susanne Svendsen, vorig jaar nog vierde, wil zich dit jaar in de medailles fietsen en lopen. De grootste erelijst op duathlongebied kan Ulrike Schwalbe overleggen. Niet alleen won ze de Powerman Holland ooit, ze werd ook wereldkampioene in 2004 en stond nog twee keer op het wereldpodium op de lange afstand.

De start van de wedstrijd op zondag 25 april is om
9 uur. Het fietsparcours voert onder meer langs het Floriade-terrein. De verwachte finish van de winnaar is rond de klok van 12 uur in het centrum van Horst aan de Maas. De wedstrijd is gedoteerd met een prijzenpot van liefst 10.000 dollar. Naast het EK Duathlon kent het weekeinde van de Powerman Holland nog diverse andere activiteiten. Zaterdagavond begint het al de Horster Night Run, een populaire stratenloop door hartje Horst. Zondagmiddag is er na het WK nog een korte Powerkids-duathlon. De organisatie verwacht gedurende het hele weekend ongeveer 1000 deelnemers en vele duizenden toeschouwers. Start en finish van alle wedstrijden vindt plaats op het Wilhelminaplein voor het gemeentehuis.

Bronnen / Links:
John Raadschelders
Armand van der Smissen
Powerman Holland