Sailfish ONE Triathlon Wetsuit

Sailfish is relatief gezien een jong merk in de triathlonwetsuit markt. Ontwikkeld door Jan Sibbersen, meerdere malen als snelste zwemmer uit het water tijdens verschillende grote triathlons waaronder Hawaii, heeft dit merk een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Sailfish wetsuits zijn in alle modellen van het meest gebruikte merk neopreen:Yamamoto. In dit duurdere model van Sailfish, de One, wordt gebruik gemaakt van Yamamoto #39 en # 40. het verschil tussen deze
2 soorten is dat #39 iets minder soepel is dan # 40, maar wel iets meer duurzaamheid geeft.

Zoals je dus kunt verwachten wordt het # 40 neopreen gebruikt op die delen die de meeste flexibliteit moeten geven zoals het de armen, schouder- en okselpanelen.

Een specifiek kenmerk van de Sailfish wetsuits is het relatief smalle borstpaneel aan de voorzijde en de zeer grote oksel panelen die tot ver achter op de rug reiken. In het kader van “beter goed gejat dan slecht bedacht” heeft Sailfish deze wijze van fabricage overgenomen van XTerra Wetsuits. Op zich niet verwonderlijk omdat Jan Sibbersen een aantal jaren de Europese distributeur is geweest voor dit merk en alle voor- en nadelen van deze wetsuits goed heeft kunnen onderzoeken.

Deze ruime oksel/schouder panelen geven het pak een gevoel van veel vrijheid en is de zwemslag makkelijk vol te houden. Wat de Sailfish One dan weer onderscheidt van bijv. de Xteraa Vector Pro zijn de SuperBalanceHipPanels. Dit zijn versterkte neopreenn panelen aan beide zijden van de heupen en langs de benen die de positie van het lichaam tijdens het zwemmen moeten stabiliseren en het heen en weer bewegen moeten beperken. Daarnaast geven deze panelen meer drijfvermogen waardoor het pak zeer geschikt is voor zwemmers die hun benen niet of nauwelijks gebruiken en het gevoel willen hebben dat ze met een pull buoy aan het zwemmen zijn.

Net als de meeste andere topmodellen van de verschillende merken is ook de One voorzien van de SCS Nano coating om het water makkelijk langs het pak te laten glijden. het zou meer snleheid moeten geven, maar een voorwaarde is dan wel dat je al een behoorlijke goede zwemmer moet zijn om van deze feature ook daadwerkelijk voordeel te hebben. Toch is het op een ander vlak voordelig namelijk om het feit dat je het wetsuit makkelijker uittrekt omdat bij het uitrekken juist vanwege deze gladde coating de neopreen lagen geen weerstand ondervinden en makkelijk over en langs elkaar heen bewegen.

De Sailfish One heeft een vrij zachte kraag die redelijk laag zit en niet snel het gevoel geeft dat je na het aantrekken van je wetsuit voorzichtig wordt gekeeld. Net zoals bijvoorbeeld bij de Orca Alpha heeft de Sailfish One een zeer felxibele liner die weinig vocht opneemt waardoor het pak licht blijft zwemmen.

In Duitsland is de Sailfish One in 2007 & 2008 uitgeroepen tot testwinnaar “Beste Wetsuit”. De prijs is ook voor 2010 € 525 en er zijn maar liefst
5 dames- en
8 herenmaten.