Orca Alpha Triathlon Wetsuit

De Orca Alpha is het in 2009 geïntroduceerde topwetsuit van Orca. De Alpha is één van de meest flexibele wetsuits op de markt. Vrijwel volledig gemaakt van Yamamoto # 40, de meest soepele neopreen soort die op dit moment verkrijgbaar is. Dit pak is de bedoeld voor de zwemmer die een redelijk tot goede beenslag heeft en deze tijdens het zwemmen in een wetsuit ook gebruikt. Triathleten die veel drijfvermogen in de benen zoeken of die hun benen niet of nauwelijks gebruiken zijn bij dit wetsuit aan het verkeerde adres. Die kunnen hun keuze beter laten vallen op de Orca 3.8.

Aan de voorzijde heeft Orca ter hoogte van het middel het wetsuit voorzien van Orca Aerodome neopreen. Dit paneel in het wetsuit is voorzien van allemaal kleine luchtkamertjes waardoor juist dit deel van het lichaam een lift krijgt en de balans van het lichaam en de positie in het water geoptimaliseerd wordt. De armen zijn zijn slechts 1,5mm dik en samen met de schouders extreem flexibel. Zelf ben ik een redelijke zwemmer en heb altijd veel last van stijve schouders. Dit is het eerste pak waarbij ik het gevoel heb dat ik in een mouwloss pak zwem. Zoveel flexibiliteit en vrijheid geven de schouders tijdens de zwembeweging.

De onderarmen zijn aan de bovenzijde voorzien van een extra laagje neopreen om de strekfase tijdens het zwemmen wat makkelijker te verlengen. Orca noemt dit een HydroLift paneel. Veel merken schermen vaak met de SCS coating of de Nano SCS coating. Dat zelfde geldt ook voor Orca. De coating zorgt ervoor dat het water nog makkelijker -lees: sneller- langs het wetsuit glijdt. Persoonlijk vind ik dit een argument wat voor de meeste van ons gewone stervelingen niet heel erg ter zake doet omdat wij de snelheden waarbij dit echt gaat tellen toch niet halen. Maar het heeft ook nog een ander voordeel en dat is dat je het wetsuit makkelijker van je lijf “pelt” wanneer je het water verlaat. Omdat die coating het neopreen veel gladder maakt heeft het neopreen geen weerstand wanneer je dit naar beneden trekt. Bij goedkopere neopreen soorten is dat wel het geval en dat maakt het uitrekken een stuk lastiger en de kans op beschadiging van je wetsuit is dan dus groter.

Een werkelijk groot verschil tot goedkopere wetsuits is de binnenzijde van het wetsuit. De Orca Alpha heeft een 4-way stretch lining. Met andere woorden de voering in het pak rekt naar alle kanten mee en die rek is bijzonder groot hetgeen de Alpha daarom ook dat extreme gevoel van vrijheid geeft.

De Orca Alpha is in 2010 verlaagt in prijs en dat maakt het ook nog eens net weer een beetje aantrekkelijker. De Alpha was in 2009 € 565, maar is voor 2010 verlaagt naar € 499 en is daarmee scherper in prijs dan de concurentie. Het wetsuit is verkrijgbaar in speciale dames- en herenmaten.