K-Swiss K-Ona S Ironman

K-Swiss zal in eerste instantie niet bij de meeste lopers genoemd worden als runningschoenen merk. Als men het merk al kent dan zal dit zijn van de tennisschoenen. Toch heeft K-Swiss sinds dit jaar een complete runningschoenen collectie. De K-Swiss K-Ona Ironman is de eerste serieuze schoen die K-Swiss in het najaar van 2008 op de markt heeft gebracht. De introductie van deze schoen volgde op de bekendmaking van K-Swiss dat het een sponsorship overeenkomst had gesloten met de WTC (Licentie houder van de “Ironman” naam). Tijdens de triathlonexpo op Hawaii voorafgaand aan de Ironman in 2008 werden in enkele uren 500 paar schoenen verkocht met het “Ironman” logo op de zijkant bedrukt

Bijzonder was dat ondanks er dus vrijwel niemand van de atleten op deze schoenen had kunnen trainen men wel in veel gevallen de Ironman Marathon er op liep. Rekening houdend met het feit dat de meeste deelnemers een ’once in a lifetime’ deelname hebben aan de Ironman van Hawaii vanwege de lastige kwalificatie is het opmerkelijk dat er dus zoveel atleten op deze nieuwe schoenen de marathon gingen lopen met alle risico’s van dien.

Er moest dus wel iets heel erg goed zijn aan de schoenen dat velen hett risico namen om op nieuwe schoenen het marathononderdeel te gaan lopen. En dat is ook zo. De schoenen lopen vreselijk comfortabel en hebben de juiste samenstelling zodat een goede balans is gevonden tussen demping en stabiliteit. De schoenen zijn niet zacht, maar ook niet hard. Precies goed en ook de pasvorm is behoorlijk universeel, dus niet uitgesproken breed of smal, maar precies zo dat er veel voeten goed in passen. Dit universele pasvorm gevoel wordt gegeven door de Urethaan Cage om de midvoet. Deze 5 Urethaan vingers welke aan de binnen- en buitenzijde om de midvoet zitten worden aangetrokken zodra je de veters strikt.

Het gewicht is laag, de schoen is ook ontwikkeld als lightweight trainer, dus bedoeld voor snellere trainingen en wedstrijden over langere afstanden. De zool is voorzien van kleine gaten zodat overtollig over het hoofd gegooid water niet in de schoenen blijft zitten maar makkelijk wegloopt uit de schoenen en voorkomt dat je snel gaat soppen. De schoenen wikkelen soepel af en je hoeft ze eigenlijk niet in te lopen. De tussenzool is voorzien van een lichte versteviging om ook bij lange afstanden en dus stijgende vermoeidheid wat steun te blijven geven. Het is zeker niet bedoeld als een echte anti-pronatieschoen.

Door het enorme succes tijdens de Ironman introductie van 2008 heeft K-Swiss besloten de schoenen verder in productie te nemen. De oplage is beperkt dus wees er snel bij. Ze zijn er in het rood en in het blauw en beide in een speciale dames- en herenuitvoering.