Adidas Adizero KONA

Ik blijf het bijzonder vinden dat er niet meer merken zijn die een speciale triathlonschoen ontwikkelen en ook bijzonder dat er zo weinig triatleten zijn die een triathlonschoen gebruiken. Het gemak ervan is zo groot. Iedereen heeft dat wel een of meerdere keren ervaren. Met koude handen na het fietsen de wisselzone inrijden en dan je veters moeten strikken. Een @#!!$ klus. Uberhaupt je schoenen aantrekken kan dan al een hele opgave zijn. Een oplossing zijn elastische snelsluit veters, maar dat moet wel je ding zijn. Ondanks dat deze systemen bij veel triatleten heel goed functioneren is het persoonlijk niet mijn ding. Ik krijg ze nooit precies goed, ze zitten net te strak, te los of wel goed qua spanning maar dan kom ik amper in m’n schoenen. Dat ligt 100% aan mijn geklungel, maar ik wil dus iets anders.

Adidas heeft al jarenlang een triathlonschoen in de collectie. Het is een schoen in de Adizero lijn hetgeen staat voor een lichte schoen die echt ontwikkeld is voor gebruik in wedstrijden en bijvoorbeeld baan- of snelheidstraining. Waar de vorige edities waren voorzien van
2 of
3 klittebandsluitingen is de 2010 versie voorzien van nog maar 1 brede klitteband sluiting net zoals bij een fietsschoen. De schoenen zitten verbazingwekkend goed aan de voeten en hebben een heel makkelijke instap ,zelfs met natte voeten. De zool die wordt gebruikt is dezelfde tussenzool als die wordt gebruikt in de Adidas Adizero Adios. Dit is de schoen waar Gebreselassie zijn wereldrecords op de marathon in Berlijn mee gelopen heeft. Het is dus een wedstrijdschoen, maar wel 1 die geschikt is voor langere afstanden en voor deze afstanden nog voldoende demping biedt. Zoals men van Adidas gewend is vallen de schoenen redelijk klein en redelijk smal. Over het algemeen passen lopers met brede voeten niet vaak in de modellen van Adidas en dat geldt ook voor de Adizero Kona. De Spaanse Virginia Berasategui liep op deze schoenen naar een derde plaats tijdens de laatste Hawaii Ironman.

Wanneer je een meer prestatie gerichte atleet bent met een neutrale loopstijl dan is dit een goede optie om te overwegen wanneer je een nieuwe wedstrijdschoen nodig hebt.

De Adidas Adizero Kona kost circa € 130.