Free Laces

Wanneer je tijdens een triathlon of duathlon van de fiets komt in de wisselzone moet je van schoenen wisselen, tenzij je natuurlijk met je loopschoenen aan hebt gefietst. Er zijn verschillende systemen op de markt naast de speciale triathlon-loopschoenen die al vaak van een snelsluitsyteem zijn voorzien. Heb je nou loopschoenen waarbij dat niet het geval is dan zijn de meest gebruikte systemen Yankz! en Free Laces.

Free Laces zijn elastische veters die ongeveer om de cm een knoopje hebben zitten. Je rijgt de veters -normaal van beneden naar boven- in je schoenen met je voeten al in de schoen zodat je de juiste spanning van de veter kunt bepalen. Door de veter strak te trekken neemt de omvang van een knoopje af waardoor je deze makkelijker kunt inrijgen. Op het moment dat je de veter laat ontspannen komt het knoopje weer terug. Je rijgt dus simpelweg de hele schoen in en laat de uiteinden aan de bovenzijde gewoon uitsteken of je knoopt er een knoop in. Nog even goed afstellen en klaar! Wanneer je nu in de wisselzone je schoenen aantrekt hoef je alleen maar de tong wat open te trekken, je voeten erin steken en de spanning van de veters is precies goed. Scheelt je toch weer een dikke minuut of veel meer wanneer je wedstrijden in het vroegere voorjaar doet en je handen na het fietsen behoorlijk koud kunen zijn en het strikken van je veters plotseling een hele uitdaging kan zijn.

Een ongelofelijk simpel, maar goed functionerend systeem tegen een lage prijs. Voor € 10 ben je de eigenaar van een paar Free Laces. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en in meerdere lengtes waarvan de twee belangrijkste de 60 en 75 cm zijn voor resp. maat 35-40 en 41-47. 

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.