Nederlanders presteren goed op sfeervol EK Triathlon

HOLTEN – Files voor de massagetafels, Spaanse vlaggen op Hollandse balkons, koprollend over de finish. Het was allemaal te zien op ‘Dag 3’ van het Europees Kampioenschap Triathlon in Holten. De dag begon met de strijd om de Benelux-cup voor jeugdige talenten. Daarna oogstten de para-triatleten bewondering voor de wijze waarop ze ondanks hun lichamelijke beperking een fraai staaltje topsport lieten zien. Heel bijzonder: Monique van der Vorst ging als enige vrouw van start in haar categorie maar versloeg alle andere deelnemende
MANNEN
.

Opmerkelijk waren ook de goede prestaties van de Nederlandse Age-groupers. Veertien landgenoten veroverden eremetaal, waarbij Henk Knol, Terèse van Lare, Marijke Zeekant en Bep Hendriks de gouden medaille veroverden. Voor Rob Steegink en Monique Kroeze hadden de bronzen medailles een gouden randje omdat ze deze in hun eigen woonplaats veroverden. “Als je over de finish komt en je hoort dat je derde bent, krijg je bijna tranen in de ogen”, zei Kroeze.
Vanwege de brandende zon, de wind en het heuvelachtige fietsparcours spraken veel deelnemers over een zware race. Veel buitenlanders werden verrast door het fietsparcours over de Holterberg. “Dat was zwaar, meine gute”, zei de Duitser Dieter Pohler. “Ze hadden mij verteld dat het vlak was”, aldus Jane Bell uit Oxford, die zich na afloop uitgeput liet masseren. Zij was niet de enige, want vlak na de finish ontstond er een file voor de beschikbare massagetafels. In de hoogste leeftijdscategorie (75+) ging de Israëliër Avner Arad met een koprol over de finish.

Na de Age-groupers werd het sfeervolle parcours in beslag genomen door honderden recreanten, die een kwart of achtste triathlon voltooiden. De inwoners van Holten werkten, luid aangemoedigd door onder meer NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, hun eigen Holtens Kampioenschap af.

Bronnen / Links:
EK Triathlon 2009, Holten