Gomez en Spirig nieuwe Europees kampioenen in Holten

HOLTEN – Javier Gomez heeft in Holten de Europese titel op de Olympische afstand veroverd. De Spaanse wereldkampioen versloeg in het star-studded veld de Brit Alistair Brownlee, die tweede werd, en de Rus Alexander Brukhankov, die in de sprint de regerend Europees kampioen Frederic Belaubre van het podium afhield. Bij de dames ging de titel naar de Zwitserse Nicola Spirig. Zij versloeg Elizabeth May en Vanessa Fernandes. Lisa Mensink was de beste Nederlandse bij de dames op een tiende plaats; Sander Berk was de snelste bij de heren, op een 21e plaats .

Foto: Gomez pakt de Europese titel (foto: EC Triathlon 2009 Holten)

Gomez en Brownlee zaten na het zwemmen, samen met Belaubre en drie Russen, in de kopgroep die een dertigtal seconden voorhad op het achtervolgende peloton. In de laatste twee van de vijf fietsronden naderde het peloton wel wat, maar toch konden de zes koplopers met een kleine twintig seconden als eersten wisselen. Gomez en Brownlee namen bij het begin van het lopen afstand van de concurrentie, en in de derde loopronde sloeg de Spanjaard definitief toe en liet Brownlee achter. Gomez had bij de streep bijna een halve minuut voorsprong op de jonge Brit.

Bij de vrouwen was het veld in twee grote pelotons gesplitst. Danne Boterenbrood en Lisa Mensink zaten in de eerste, Birgit Berk en Sarissa de Vries kwamen in de achtervolging terecht. Na de tweede wissel namen Nicola Spirig, Elizabeth May en regerend Europees Kampioene Vanessa Fernandes afstand van de kopgroep. Bij het ingaan van de laatste loopronde lag Spirig alleen aan kop om met een halve minuut voorsprong over de finish te gaan.

Bij de junioren veroverde Rachel Klamer de zilveren medaille. Vooraf had ze gehoopt op een plaats bij de beste zestien, hetgeen dus ruimschoots lukte. De junior boekte bij het lopen winst op de concurrentie maar kwam dertig seconden tekort voor goud. De Francaise Emmie Charayon behaalde de Europese titel. Het brons was voor Tracy Graves.

De Nederlandse junior-heren speelden geen rol van betekenis. Maikel Zuijerhoudt was op de 27e plaats de beste Nederlander. Hij moest bijna twee minuten toegeven op Jonathon Brownlee, de jongere broer van de nummer twee bij de senioren.

 UITSLAGEN EK TRIATHLON HOLTEN 
MANNEN

-----------------------------
1 Javier Gomez ESP 1:44:14
2 Alistair Brownlee GBR 1:44:41
3 Alexander Brukhankov RUS 1:44:49
4 Frederic Belaubre FRA 1:44:52
5 Ivan Vasiliev RUS 1:44:56
6 Sebastian Rank GER 1:44:58
7 Bruno Pais POR 1:45:10
8 Tony Moulai FRA 1:45:18
9 Steffen Justus GER 1:45:22
10 Oleksiy Syutkin UKR 1:45:26
VROUWEN ----------------------------
1 Nicola Spirig SUI 1:55:42
2 Elizabeth May LUX 1:56:11
3 Vanessa Fernandes POR 1:56:32
4 Lisa Norden SWE 1:57:00
5 Daniela Ryf SUI 1:57:15
6 Hollie Avil GBR 1:57:23
7 Melanie Annaheim SUI 1:57:35
8 Irina Abysova RUS 1:57:36
9 Helle Frederiksen DEN 1:57:36
10 Lisa Mensink 1:57:47

Video:
Verslag Heren Elite (RTV Oost)
Verslag Dames Elite (RTV Oost)

Bronnen / Links:
EK Triathlon 2009, Holten