Gomez en Spirig nieuwe Europees kampioenen in Holten

HOLTEN - Javier Gomez heeft in Holten de Europese titel op de Olympische afstand veroverd. De Spaanse wereldkampioen versloeg in het star-studded veld de Brit Alistair Brownlee, die tweede werd, en de Rus Alexander Brukhankov, die in de sprint de regerend Europees kampioen Frederic Belaubre van het podium afhield. Bij de dames ging de titel naar de Zwitserse Nicola Spirig. Zij versloeg Elizabeth May en Vanessa Fernandes. Lisa Mensink was de beste Nederlandse bij de dames op een tiende plaats; Sander Berk was de snelste bij de heren, op een 21e plaats .

Foto: Gomez pakt de Europese titel (foto: EC Triathlon 2009 Holten)

Gomez en Brownlee zaten na het zwemmen, samen met Belaubre en drie Russen, in de kopgroep die een dertigtal seconden voorhad op het achtervolgende peloton. In de laatste twee van de vijf fietsronden naderde het peloton wel wat, maar toch konden de zes koplopers met een kleine twintig seconden als eersten wisselen. Gomez en Brownlee namen bij het begin van het lopen afstand van de concurrentie, en in de derde loopronde sloeg de Spanjaard definitief toe en liet Brownlee achter. Gomez had bij de streep bijna een halve minuut voorsprong op de jonge Brit.

Bij de vrouwen was het veld in twee grote pelotons gesplitst. Danne Boterenbrood en Lisa Mensink zaten in de eerste, Birgit Berk en Sarissa de Vries kwamen in de achtervolging terecht. Na de tweede wissel namen Nicola Spirig, Elizabeth May en regerend Europees Kampioene Vanessa Fernandes afstand van de kopgroep. Bij het ingaan van de laatste loopronde lag Spirig alleen aan kop om met een halve minuut voorsprong over de finish te gaan.

Bij de junioren veroverde Rachel Klamer de zilveren medaille. Vooraf had ze gehoopt op een plaats bij de beste zestien, hetgeen dus ruimschoots lukte. De junior boekte bij het lopen winst op de concurrentie maar kwam dertig seconden tekort voor goud. De Francaise Emmie Charayon behaalde de Europese titel. Het brons was voor Tracy Graves.

De Nederlandse junior-heren speelden geen rol van betekenis. Maikel Zuijerhoudt was op de 27e plaats de beste Nederlander. Hij moest bijna twee minuten toegeven op Jonathon Brownlee, de jongere broer van de nummer twee bij de senioren.

UITSLAGEN 
EK TRIATHLON HOLTEN
MANNEN -----------------------------
 1 Javier Gomez     ESP 1:44:14  
 2 Alistair Brownlee   GBR 1:44:41  
 3 Alexander Brukhankov RUS 1:44:49  
 4 Frederic Belaubre   FRA 1:44:52  
 5 Ivan Vasiliev     RUS 1:44:56  
 6 Sebastian Rank    GER 1:44:58  
 7 Bruno Pais      POR 1:45:10  
 8 Tony Moulai      FRA 1:45:18  
 9 Steffen Justus    GER 1:45:22  
10 Oleksiy Syutkin    UKR 1:45:26  
VROUWEN ----------------------------
 1 Nicola Spirig     SUI 1:55:42  
 2 Elizabeth May     LUX 1:56:11  
 3 Vanessa Fernandes   POR 1:56:32  
 4 Lisa Norden      SWE 1:57:00  
 5 Daniela Ryf      SUI 1:57:15  
 6 Hollie Avil      GBR 1:57:23  
 7 Melanie Annaheim   SUI 1:57:35  
 8 Irina Abysova     RUS 1:57:36  
 9 Helle Frederiksen   DEN 1:57:36  
10 Lisa Mensink        1:57:47  

Video:
Verslag Heren Elite (RTV Oost)
Verslag Dames Elite (RTV Oost)

Bronnen / Links:
EK Triathlon 2009, Holten

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.