Chrissie Wellington verpulvert Van Vlerkens recordtijd

ROTH (GER) - De Challenge triathlon van Roth maakt sinds een aantal jaren geen deel meer uit van het Ironman-circuit. Wel houdt de Duitse organisatie de klassieke afstanden aan en daagt toptriatleten uit om de officieuze wereldbesttijd aan te vallen. Zondag kon de organisatie andermaal een wereldbesttijd noteren. Bij de vrouwen verpulverde Chrissie Wellington het wereldrecord dat Yvonne van Vlerken daar vorig jaar neerzette. De Britse dook maar liefst veertien (!) minuten onder de tijd van Van Vlerken. Wellington deed de klokken stil staan bij een verbluffende 8.31.59 uur. De Britse klopte Van Vlerken vorig jaar ook in twee rechtstreekse duels: het WK in Almere en de Ironman op Hawaii.

De grootste winst boekte de Britse op het razensnelle fietsparcours in Roth waar ze de 180 kilometer in 4.40 uur aflegde, een absoluut snelheidsrecord op deze afstand bij de vrouwen. Met een zwemtijd van 50 minuten en een marathon van 2.57 uur bleef Wellington haar naaste concurrente Rebekah Keat bijna acht minuten voor. Keat kwam nagenoeg gelijk met Wellington uit het water en gezamenlijk gingen ze op jacht naar de eerste vrouw, Leanda Cave. Echter na zo’n 40 km, bij de eerste echte heuvel, moest de Australische Wellington echter laten gaan. Ook de zij bleef uiteindelijk nog zes minuten onder de toptijd van Van Vlerken, en op de marathon was Keat zelfs nog een paar minuten sneller dan Wellington. Naast deze twee dames doken ook Catriona Morrison en Erika Csomor nog onder de negen uur. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Duitser Michael Goehner in een tijd van 7.55 uur. Oud-Hawaiiwinnaar Norman Stadler eindigde als vierde.

In Zürich, waar wel een officiële Ironman werd gehouden, bleven de tijden achter. Ronnie Schildknecht en Sybille Matter zorgden voor thuiszeges. Irene Kinnegim was op een negende plaats beste Nederlandse. Zij mag net als beste Nederlander Jasper Reenalda in oktober naar Hawaii. Reenalda twijfelt nog, omdat hij dan hoopt te promoveren.

UITSLAGEN 
CHALLENGE ROTH (GER)
MANNEN -----------------------------
 1 Michael Goehner    GER  7.55.53
 2 Pete Jacobs      AUS  8.02.01
 3 Richard Usscher    NZL  8.02.15
 4 Norman Stadler    GER  8.03.43
 5 Patrick Vernay    FRA  8.03.46
 6 Olaf Sabatschuss   GER  8.06.01
 7 Raynard Tissink    RSA  8.07.18
 8 Swen Sundberg     GER  8.07.50
 9 Luke Dragstra     CAN  8.13.51
10 Petr Vabrousek    CZE  8.15.03
VROUWEN ----------------------------
 1 Chrissie Wellington  GBR  8.31.59
 2 Rebekah Keat     AUS  8.39.24
 3 Catriona Morrison   GBR  8.48.11
 4 Erika Csomor     HUN  8.59.42
 5 Belinda Granger    AUS  9.12.12
 6 Jessica Jacobs    USA  9.25.43
 7 Katja Rabe      GER  9.25.43
 8 Nicole Best      GER  9.31.02
 9 Anja Ippach      GER  9.37.08
10 Christine Waitz    GER  9.42.21

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Quelle Challenge Roth

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.