Terèse van Lare wint Noordfranse sprinttriathlon

SAINT SAULVE (FRA) – In augustus won Terèse van Lare, inmiddels 59 jaar, de triathlon van Kamperland. Dat leek een beetje een natuurfout. Storm en regen waren omstandigheden waar de jonge vrouwen blijkbaar minder goed mee overweg konden. Ondanks de aanwezigheid van Esther Buurman, die normaal toch een klasse sterker is, wist de Zeeuwse superveterane de wedstrijd op haar naam te schrijven. “Dit zal wel de laatste keer zijn dat ik een triathlon dames all-over kan winnen”, vertelde ze na de prijsuitreiking.

Zondag stond voor Van Lare de afsluiting van het triathlonseizoen 2008 gepland, in het Noord-Franse Saint Saulve. In twintig jaar tijd had ze in Frankrijk al verschillende duathlons gewonnen, maar ondanks diverse keren een podiumplaats nog nooit een triathlon. Tot zondag dan.

In de Sprinttriathlon van Saint Saulve wist Van Lare haar zes concurrentes in de wedstrijd achter zich te laten. In het zwembad zwom de Zeeuwse eerst in derde positie, maar kon halverwege in een keerpunt de nummer twee voorbij steken en aansluiten bij de voeten van de koploopster. Met twee seconden verschil kwam ze uit het bad, maar wist vervolgens met een slimme wissel een stevig verschil te maken. Met het oog op de lange wisselzone had Van Lare als enige een paar oude loopschoenen aan de rand van het bad gezet, de overige dames gingen blootsvoets door de wissel. Door het aantrekken van de schoenen verloor ze 18 seconden, maar uiteindelijk kon ze harder door de wisselzone heen en wist daarmee met 22 seconden voorsprong als eerste op de fiets te springen. Op het winderige fietsparcours groeide haar voorsprong tot bijna vier minuten. De nummer twee, Ingrid Grard, kon daar tijdens het lopen nauwelijks meer wat van afsnoepen. Bij de heren won Benjamin Chabarot.

 UITSLAGEN TRIATHLON SAINT SAULVE (FRA) 
MANNEN

-----------------------------
1 Benjamin Chabarot 57.05
VROUWEN ----------------------------
1 Terèse van Lare 1.10.39
2 Ingrid Grard 1.14.32

Bronnen / Links:
Bram van Lare
Concorde Club Triathlon Saint Saulve