Nederlandse dames gaan voor top-tien bij WK Duathlon

RIMINI (ITA) – Zaterdag wordt in het Italiaanse Rimini gestreden om de wereldtitels duathlon op de korte afstand. De Nederlandse Triathlon Bond heeft bij de elite vier atleten afgevaardigd naar het WK. Bij de dames lijken Stefanie Bouma en Ruth van der Meijden kansrijk voor een positie in de top-tien van de wereld bij de dames.

Bondscoach Huub Maas heeft Wim Nieuwkerk, Eva Janssen, Stefanie Bouma en Ruth van der Meijden geselecteerd. Topfavoriete bij de dames is titelverdedigster Vanessa Fernandes. De Portugese kan flinke tegenstand verwachten van Catriona Morrison, de regerend wereldkampioene op de lange afstand. Namens Nederland zullen Bouma en Van der Meijden zich naar verwachting mengen in de strijd om de overige ereplaatsen, waarbij een top-acht klassering het doel is. In de laatste voorbereidingswedstrijd, een sterk bezette Grand Prix Duathlon in Frankrijk, twee weken geleden in Nancy, werd Bouma vijfde en Van der Meijden zesde. Morrison won die wedstrijd. Eva Janssen debuteert op een groot duathlonkampioenschap.

Bij de heren zal de strijd naar verwachting gaan tussen de Britse titelverdediger Paul Amey, de Belg Jurgen Dereere en de Portugees Sergio Silva. Wim Nieuwkerk probeert de lijn van het WK duathlon lange afstand in Geel door te zetten, waar hij verdienstelijk tiende werd.

Rimini huisvest voor de derde keer een groot internationaal duathlonkampioenschap. In 2001 werd Marcel Laros namens Nederland tweede op het WK in Rimini, achter de vorig jaar overleden veelvuldig wereldkampioen Benny Vansteelant. In 2005 vond in Rimini het EK plaats. Het vlakke parcours is gesitueerd rondom het Piazza Fellini en voert de atleten over de boulevard langs de Adriatische kust.

De age-groupers mogen een dag later, op zondag, aan de bak met als doel medailles in de verschillende leeftijdsklassen binnen te halen.

Bronnen / Links:
Duathon World Championships 2008, Rimini (ITA)