Mariska Kramer vice-wereldkampioene duathlon

GEEL (BEL) – Een periode van veel blessureleed is door Mariska Kramer dit seizoen afgesloten. Beter gezegd, ze is met een jaar bezig vergelijkbaar met 2005. In dat jaar won ze de Ironman van Nice. Zondag gaf ze in het Belgische Geel kleur aan het wereldkampioenschap duathlon waarin ze lange tijd aan de leiding fietste. Uiteindelijk moest ze slechts in de Britse titelverdedigster Catriona Morrison haar meerdere erkennen.

Slow-starter Kramer kwam dit keer goed uit de startblokken. Na de eerste loopafstand had ze weliswaar een minuut achterstand op favoriete Michelle Lee, maar ze bleef wel in de buurt van de wereldkampioene. De 34-jarige Friezin vormde met Morrison op de fiets een veel betere tandem dan Lee met haar Canadese medestreefster Murphy. Alleen Heleen bij de Vaate trapte nog harder op de pedalen, waardoor de tweede Nederlandse in de tweede wisselzone zelfs als derde wisselde. Het brons kon de Steinse triatlete niet vasthouden. Daarvoor liep de Duitse Schwalbe te sterk. En ook Kramer moest op de afsluitende run de Britse laten gaan.

Kramer, eerder dit seizoen winnaar van de triathlon van Stein, was dolgelukkig met het zilver, haar beste resultaat ooit op een WK. Met een tweede en vierde plaats was bondscoach Huub Maas meer dan tevreden. “Dan hebben we Yvonne van Vlerken niet eens bij ons. In de duathlon zijn we bij de vrouwen nog steeds wereldtop.” Na de buien in de ochtenduren trok de lucht boven Belgisch Limburg in de middaguren open en bleef het winderig maar droog.

Bij de
MANNEN
zijn de medailles even buiten bereik voor de ploeg van Maas, zelf zes jaar geleden nog wereldkampioen. Maar de tiende plaats voor Wim Nieuwkerk stemde tevreden. “Hij blijft oud-kampioenen als Lebrun en Martinez voor. Wim heeft het goed gedaan.” Net als bij de vrouwen verdedigde Joeri Vansteelant met succes zijn titel. Hij bleef voor eigen publiek landgenoot Bart Aernouts maar liefst vier minuten voor. Het brons ging naar de Portugees Barruncho.

In de agegroup series in Geel stonden achttien Nederlanders aan de start, waarvan er maar liefst acht een medaille wisten te behalen. Voor de dames was er goud voor Susan Hagevoort (D45-49) en Rosalinde Bakker (D55-59) en brons voor Hilly Panjer (D40-44). Bij de
MANNEN
was er goud voor Dick Benschop (M65-69), zilver voor Jack Niessen (M50-54) en brons voor Marc Philippe Prins (M35-39), Ernst van de Bovenkamp (M40-44) en Paul ten Hag (M55-59).

 UITSLAGEN WK DUATHLON GEEL (BEL) 
MANNEN

-----------------------------
1 Joeri Vansteelant BEL 3.15.05
2 Bart Aernouts BEL 3.19.10
3 Lino Barruncho POR 3.21.28
4 Anthony Le Duey FRA 3.22.58
5 Justin Hurd USA 3.23.21
6 Kris Coddens BEL 3.23.34
7 Pascal Schuler FRA 3.24.01
8 Koen Maris BEL 3.24.31
9 Oliver Mott GBR 3.24.43
10 Wim Nieuwkerk 3.25.24
VROUWEN ----------------------------
1 Catriona Morrison GBR 3.44.23
2 Mariska Kramer 3.46.46
3 Ulrike Schwalbe GER 3.48.21
4 Heleen bij de Vaate 3.49.35
5 Michelle Lee GBR 3.51.29

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Bert Streumer
WK Duathlon 2008, Geel (BEL)