Triathlon-komkommertijd doorbroken in Utrecht

WIJK BIJ DUURSTEDE – In de wedstrijdluwe zomervakantieperiode konden triatleten uit de regio Utrecht afgelopen weekend nog terecht bij twee kleine evenementen: de Cothense zwemloop en de Krommerijn zwemmarathon. Toevallig werd bij beide evenemten gezwommen in het riviertje de Krommerijn. De wedstrijdjes gaven de fanatieke atleet de mogelijkheid wat wedstrijdritme vast te houden. De meeste deelnemers kwamen echter vooral voor de atmosfeer en het gezellige natafelen achteraf.

De maand juli, triathlon komkommertijd. Terwijl in juni elk weekend 5, 6 of 7 triathlons op de nationale kalender prijken, moeten triatleten die in juli nog in Nederland zijn min of meer verplicht een zomerstop inlassen. De grote organsaties in het buitenland lijken er minder last van te hebben, maar Nederlandse organisatoren kunnen in de zomervakantie over het algemeen onvoldoende vrijwilligers vinden om een grote wedstrijd te organiseren. Afgelopen weekend was op de kalender van de Nederlandse Triathlon Bond zelfs geen enkele wedstrijd te vinden.

Organisator Bram Verbout van Triathlon Vereniging Hellas zette in dit ‘lege weekend’ echter wel een ‘kleine’ wedstrijdje op poten: De Kromme Rijn Zwemmarathon, een wedstrijd over 24 kilometer. Hierbij zwommen de deelnemers van Wijk bij Duurstede helemaal naar Utrecht. Een forse afstand dus en het gros van de deelnemers maakte graag gebruik van de mogelijkheid de afstand in estafettevorm af te leggen. Met teams van vier personen werd de afstand zo verkort tot zo’n 6 kilometer per persoon. De overige kilometers werden in de kano afgelegd waarbij de zwemmende teamgenoot vanuit de boot aangemoedigd kon worden.

Naast de ruim twintig estafette deelnemers waren Mirjam Belderbos en Frans van Bentvelzen uiteindelijk de enige deelnemers die solo startten. Belderbos, bij de Triathlon Utrecht een week ervoor nog als eerste dame uit het water en derde overall, zwom vanaf de start op kop maar moest na zo’n 8 km opgeven. Te koud, was de conclusie van Belderbos. Haar begeleidende kano’er merkte ook dat de watertemperatuur Belderbos’ coördinatie beïnvloedde en na overleg staakte Belderbos de wedstrijd. Hierdoor was Van Bentvelzen uiteindelijk de enige solozwemmer die de toch voltooide. Na 5 uur en 36 minuten tikte hij aan bij de kade van de Utrechtse kanoverhuur de Rijnstroom.

Het snelste team finishde na 4 uur en 55 minuten, daarbij mede geholpen door de forse stroming in de Kromme Rijn. Ter vergelijking, de snelheid is vergelijkbaar met die van Nederlander Maarten van der Weijden tijdens het wereldkampioenschap open water in Sevilla dit jaar: 25 km in 5 uur 4 minuten. Met deze tijd werd Van der Weijden wereldkampioen. Daarbij moet aangetekend dat van der Weijden het het in Sevilla daarbij wel zonder stroming moest doen!

Twee dagen voor de zwemmarathon vormde de Krommerijn het decor van nog een andere wedstrijd: de vierde editie van de Cothense zwemloop. Met 2,7 kilometer zwemmen en 5,4 kilometer lopen een evenement met andere verhoudingen dan de doorsnee zwemloop. De kopgroep raffelde het relatief lange zwemmen echter af in 26 minuten, wederom geholpen door de stroming. Met name de passage van de afwatering van de sluis in Cothen leverde spectaculaire beelden op. Formeel mag in dit stuk niet gezwommen worden, maar de deelnemers die het toch deden bereikten zwemsnelheden tot zo’n 10 kilometer per uur.

Organisator Kees der Weduwe benadrukte na afloop nog eens dat de Cothense zwemloop geen wedstrijd is. Toch kon hij het niet nalaten de snelste man van de dag, triathlon coryfee Cees Verbeek, te huldigen. Verbeek klopte Bart Rijborz bij het afsluitende lopen met 17 seconden; Aart Kruis completeerde het virtuele podium. Julia Bisschops was de eerst dame aan de eindstreep in Cothen, gevolgd door Nederlands Kampioene bij Dames 40 Linda van Wely en Jacomina Eijkelboom als 3e. Na de huldiging konden alle 30 deelnemers gezellig aanschuiven bij de afsluitende barbecue. Met een hele lekkere komkommer salade!

 UITSLAGEN COTHENSE ZWEMLOOP 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Cees Verbeek 48:17
 2 Bart Rijborz 48:35
 3 Aart Kruis 50:21
 4 Theo Mosch 50:57
 5 Peter de Schipper 51:24
 6 Bart van der Wal 51:27
 7 Tom Kalkman 52:58
 8 Bastiaan Warnaar 52:23
 9 Peter Bieshaar 54:08
 10 Michael Hastrich 55:12
VROUWEN 
----------------------------
1 Julia Bisschops 51:02
 2 Linda van Wely 52:07
 3 Jacomina Eijkelboom 55:12
 4 Edith Kortekaas 57:38
 5 Katja Schade 1:02:03
 6 Jonna Snoek 1:02:14

Bronnen / Links:
Krommerijn Zwemmarathon
Cothense Zwemloop