Yvonne van Vlerken verbetert Ironman-besttijd in Roth

ROTH (GER) – Wat was ze er vorig jaar al dichtbij. “Had ik het geweten, dan had ik nog versneld”, zei ze na afloop. Yvonne van Vlerken debuteerde vorig jaar op de hele triathlon met een zege in Roth en de tweede tijd ooit. Dit jaar kwam ze terug om het karwei af te maken en daar slaagde ze glansrijk in. Paula Newby-Fraser is haar record kwijt. De snelste triatlete aller tijden op de klassieke afstand is nu een Nederlandse van 30 jaar uit Krimpen aan de Lek.

Van Vlerken moest als altijd van ver komen om haar overwinning zeker te stellen. Ute Muckel uit Duitsland opende met een zeer snelle zwemtijd. Tijdens het fietsen was het de Australische Belinda Granger die de leiding nam, maar vanuit het achterveld kwamen Yvonne van Vlerken en Erika Csomor uit Hongarije opzetten. Granger begon nog als eerste aan het lopen, maar na 12 kilometer was het gat al geslonken van
8 minuten naar een goede minuut. Csomor en Van Vlerken namen vervolgens samen de leiding, waarna Van Vlerken in de tweede helft van de marathon gas gaf en Csomor afschudde. Beide dames liepen een knappe marathon van ruim onder de
3 uur. Het gat tussen beiden werd echter nooit groter dan een ruime minuut, waardoor ook Csomor nog knap onder de oude toptijd van Newby-Fraser dook. Newby-Fraser zette in 1994 in Roth 8.50.53 op de klokken, een tijd die onverslaanbaar geacht werd. Van Vlerken en Csomor bewezen zondag dat het anno 2008 sneller kan. Van Vlerken was goed voor 8.45.48, terwijl Csomor de klok zag stoppen op 8.47.05.Granger moest uiteindelijk genoegen nemen met plek 4, nadat ook Gina Ferguson uit Nieuw Zeeland haar nog passeerde.

Het volgende doel van Van Vlerken wordt het WK op de lange afstand in Almere, over de O3 afstand (4 km zwemmen, 120 km fietsen, 30 km lopen). Tussendoor start Van Vlerken nog op de halve ironman van Antwerpen en na Almere staat het WK ironman op Hawaii op het programma. Van Vlerken kwalificeerde zich daarvoor eerder dit jaar met een podiumplek tijdens de Ironman van Maleisië.

De wedstrijd bij de heren werd gekleurd door Tjorborn Sindballe, die tijdens het fietsen al snel de leiding nam. Hij bleef ook tijdens het lopen lang aan kop van de wedstrijd, maar moest in de slotfase toezien hoe eerst de Australiër Pete Jacobs en daarna de Fransman Patrick Vernay de leiding overnam. Opvallend was nog de start van Chris McCormack, krap een week na zijn klinkende overwinning in de Ironman van Frankfurt. Nadat ‘Macca’ hard naar de kop van de wedstrijd fietste, stapte hij na 90 kilometer af.

 UITSLAGEN TRIATHLON ROTH (GER) 
MANNEN

-----------------------------
1 Patrick Vernay FRA 8:09:34
2 Pete Jacobs AUS 8:12:53
3 Tjorbjorn Sindballe DEN 8:15:59
4 Chris McDonald AUS 8:20:59
5 Francois Chabaud FRA 8:23:44
6 Thomas Hellriegel GER 8:25:19
7 Markus Forster GER 8:29:19
8 Swen Sundberg GER 8:30:47
9 Stephan Vuckovic GER 8:31:33
10 Marc Pschebizin GER 8.34.55
VROUWEN ----------------------------
1 Yvonne van Vlerken 8:45:48
2 Erika Csomor HUN 8:47:05
3 Gina Ferguson NZL 8:57:18
4 Belinda Granger AUS 8:58:08
5 Rebekah Keat AUS 9:02:34
6 Hillary Biscay USA 9:24:19
7 Leanda Cave GBR 9:28:03
8 Matthes Dagmar GER 9:30:14
9 Eva Novakova CZE 9:38:35
10 Melanie Hohenester GER 9:40:49

Bronnen / Links:
Challenge Roth