Duitsers grijpen winst in Twentse aquathlon

ENSCHEDE - Na de Olympische titel van Duitser Jan Frodeno kende ook de aquathlon in Enschede Duitse winnaars in Gerrit Völker en Carolin Nordkamp. Bij de masters ging de overwinning naar Ferrie de Roo uit Nijverdal. De aquathlon was na de proloog van maandag het tweede onderdeel van de Twentse Triathlon Tour. Op de campus van de Universiteit Twente moesten de atleten 500 meter zwemmen, 3 kilometer hardlopen en nogmaals 250 meter zwemmen.

Foto: Maurits Diephuis

Völker wist tijdens het eerste zwemonderdeel lange tijd in het spoor van zwemmer pur sang Robert Yallop te blijven en klom binnen zes minuten uit het bad voor het looponderdeel. Titelkandidaten Frank Heestermans, de winnaar van 2007, en Peter Eshuis keken dan al tegen een achterstand van twintig seconden aan. Heestermans loste Eshuis spoedig en zette samen met de achteropgekomen Michael Kappelhoff de achtervolging in. Het was echter Völker die met ruime voorsprong terugkeerde bij het zwembad, mede door verkeerd lopen van zijn naaste achtervolgers. Op gepaste afstand doken nu Job Eijsink en Eshuis het bad in voor de afsluitende 250 meter zwemmen. Een bedreiging voor Völker vormden zij echter nooit en het was uiteindelijk Eshuis die voor Eijsink als tweede aantikte. Heestermans en Kappelhoff finishten uiteindelijk als vijfde en zesde, net achter oud-winnaar Jan Manenschijn.

Bij de dames leidde Nordkamp na een sterk zwemonderdeel met een op het oog comfortabele voorsprong op Brigit Landewe en Saskia Bekhuis. Landewe wist de achterstand tijdens het looponderdeel echter om te buigen in een kleine voorsprong op Nordkamp. Deze bleek echter net niet afdoende om Nordkamp op het afsluitende zwemmen voor te blijven. Bekhuis finishte op gepaste afstand op een derde plaats.

Bij de masters was na het eerste zwemonderdeel de strijd nog volledig open en het looponderdeel bracht hier de belangrijkste beslissingen. De Roo spaarde zijn benen niet en wist als eerste terug te keren bij het zwembad op korte afstand, gevolgd door Bas Germs en de sterke loper Jos Keulstra. De opgebouwde voorsprong gaf de Roo echter niet meer weg. Germs tikte uiteindelijk als tweede aan, terwijl Peter ten Dam met een sterk zwemonderdeel Keulstra alsnog van het podium wist te stoten.

Bij de jeugd die strijd leverde over 250m zwemmen, 3km lopen en 150m zwemmen ging de winst naar Sean van den Boogaard.

In het klassement van de TTT gaan na twee van de vier onderdelen Eshuis (heren), Landewe (dames) en De Roo (masters) aan de leiding. Woensdag het vervolg met de duathlon Azelo.

UITSLAGEN 
TTT AQUATHLON ENSCHEDE
MANNEN -----------------------------
 1 Gerrit Völker     20:16
 2 Peter Eshuis     21:27
 3 Job Eijsink      21:47
 4 Jan Manenschijn    22:27
 5 Frank Heestermans   22:37
 6 Michael Kappelhoff  22:56
 6 Bram Koppenaal    22:56
 8 Remko Siers      23:06
 9 Jan Otter       23:16
10 Henkjan van Goor   23:36
VROUWEN ----------------------------
 1 Carolin Nordkamp   23:38
 2 Brigit Landewe    23:46
 3 Saskia Bekhuis    25:22
 4 Janneke Snoek     26:18
 5 Anouk Koelen     26:48
 6 Anne/José van Baaren 28:19
 7 Siv Hilde Houmb    28:54
 8 Ilona Geerdink    30:30
 9 Michelle Eikelboom  30:38
10 Annedien Enter    30:46

Bronnen / Links:
Twentse Triathlon Tour
Roland de Haan

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.