Duitsers grijpen winst in Twentse aquathlon

ENSCHEDE – Na de Olympische titel van Duitser Jan Frodeno kende ook de aquathlon in Enschede Duitse winnaars in Gerrit Völker en Carolin Nordkamp. Bij de masters ging de overwinning naar Ferrie de Roo uit Nijverdal. De aquathlon was na de proloog van maandag het tweede onderdeel van de Twentse Triathlon Tour. Op de campus van de Universiteit Twente moesten de atleten 500 meter zwemmen,
3 kilometer hardlopen en nogmaals 250 meter zwemmen.

Foto: Maurits Diephuis

Völker wist tijdens het eerste zwemonderdeel lange tijd in het spoor van zwemmer pur sang Robert Yallop te blijven en klom binnen zes minuten uit het bad voor het looponderdeel. Titelkandidaten Frank Heestermans, de winnaar van 2007, en Peter Eshuis keken dan al tegen een achterstand van twintig seconden aan. Heestermans loste Eshuis spoedig en zette samen met de achteropgekomen Michael Kappelhoff de achtervolging in. Het was echter Völker die met ruime voorsprong terugkeerde bij het zwembad, mede door verkeerd lopen van zijn naaste achtervolgers. Op gepaste afstand doken nu Job Eijsink en Eshuis het bad in voor de afsluitende 250 meter zwemmen. Een bedreiging voor Völker vormden zij echter nooit en het was uiteindelijk Eshuis die voor Eijsink als tweede aantikte. Heestermans en Kappelhoff finishten uiteindelijk als vijfde en zesde, net achter oud-winnaar Jan Manenschijn.

Bij de dames leidde Nordkamp na een sterk zwemonderdeel met een op het oog comfortabele voorsprong op Brigit Landewe en Saskia Bekhuis. Landewe wist de achterstand tijdens het looponderdeel echter om te buigen in een kleine voorsprong op Nordkamp. Deze bleek echter net niet afdoende om Nordkamp op het afsluitende zwemmen voor te blijven. Bekhuis finishte op gepaste afstand op een derde plaats.

Bij de masters was na het eerste zwemonderdeel de strijd nog volledig open en het looponderdeel bracht hier de belangrijkste beslissingen. De Roo spaarde zijn benen niet en wist als eerste terug te keren bij het zwembad op korte afstand, gevolgd door Bas Germs en de sterke loper Jos Keulstra. De opgebouwde voorsprong gaf de Roo echter niet meer weg. Germs tikte uiteindelijk als tweede aan, terwijl Peter ten Dam met een sterk zwemonderdeel Keulstra alsnog van het podium wist te stoten.

Bij de jeugd die strijd leverde over 250m zwemmen, 3km lopen en 150m zwemmen ging de winst naar Sean van den Boogaard.

In het klassement van de TTT gaan na twee van de vier onderdelen Eshuis (heren), Landewe (dames) en De Roo (masters) aan de leiding. Woensdag het vervolg met de duathlon Azelo.

 UITSLAGEN TTT AQUATHLON ENSCHEDE 
MANNEN

-----------------------------
1 Gerrit Völker 20:16
2 Peter Eshuis 21:27
3 Job Eijsink 21:47
4 Jan Manenschijn 22:27
5 Frank Heestermans 22:37
6 Michael Kappelhoff 22:56
6 Bram Koppenaal 22:56
8 Remko Siers 23:06
9 Jan Otter 23:16
10 Henkjan van Goor 23:36
VROUWEN ----------------------------
1 Carolin Nordkamp 23:38
2 Brigit Landewe 23:46
3 Saskia Bekhuis 25:22
4 Janneke Snoek 26:18
5 Anouk Koelen 26:48
6 Anne/José van Baaren 28:19
7 Siv Hilde Houmb 28:54
8 Ilona Geerdink 30:30
9 Michelle Eikelboom 30:38
10 Annedien Enter 30:46

Bronnen / Links:
Twentse Triathlon Tour
Roland de Haan