WK-weekend Almere trekt grote belangstelling

ALMERE - Na het triathlonspektakel in Peking dient zich alweer een nieuw spektakel aan: het triathlonweekend in Almere van vrijdag 29 t/m zondag 31 augustus. Het aantal inschrijvingen voor de UPC Holland Triathlon is ongekend groot. Voorafgaand aan de openingsceremonie voor de World Championships gaan op vrijdag ruim 350 scholieren van start in de Landmacht Scholentriathlon. Op zaterdag duiken vervolgens 650 deelnemers in het Gooimeer voor de klassieke Ironman-afstand. Onder de deelnemers Gerrit Schellens die gaat proberen om voor de vijfde maal Almere op zijn naam te schrijven, alsmede oud-winnaar Dirk van Gossum Almere (2001). Bij de Tri-Together vinden we een team van de NTB met onder andere hoofdredacteur Triathlon Sport Roel Kerkhof en medisch coördinator van de NTB Guido Vroemen. Tot slot tikt het aantal deelnemers aan het WK op zondag inmiddels ook over de 900, waaronder 321 Nederlanders.

De apotheose van het weekend vindt op zondag plaats, met het Wereldkampioenschap over de Lange (O3) Afstand. Bij de heren staan uit de top-tien van de ITU Long Distance ranking in totaal zeven deelnemers aan de start, waaronder Gabriele Pertusati (tweede op de ranking), Petr Vabrousek (derde) en Teemu Toivanen (zevende). Beide laatstgenoemden zijn oud-winnaar van Almere. Ook is er veel aandacht voor Jonas Colting, de tweevoudig winnaar van de Hawaii Ultraman, en niet te vergeten de regerend wereldkampioen Julien Loy. Het Nederlandse team met Jerzy Kasemier, Eddy Lamers, Huib Rost, Rob Steegink, Erik-Simon Strijk en Remy Vasseur zal hier z’n handen vol aan hebben. Het parcoursrecord O3 in Almere staat op naam van de Deen Jens Koefoed (5:33:42, waarmee hij het EK 2006 in Almere op zijn naam schreef). Ook Koefoed staat zondag 31 augustus aan de start om te proberen zijn kunststukje van 2006 te herhalen.

Bij de dames gaat natuurlijk de absolute aandacht naar de titanenstrijd tussen Yvonne van Vlerken en Chrissie Wellington. Hun langverwachte ontmoeting in Hawaii later dit jaar krijgt een fantastisch voorspel in Almere. Belangrijke tegenstrevers zijn Tiina Boman, Joan Blaafoss, Charlotte Kolters, Martina Dogana Lucie Zelenkova. De Nederlandse kleuren zullen, naast Van Vlerken, verdedigd worden door Sione Jongstra, Ingrid van Lubek, Cora Vlot (vijfvoudig winnaar van Almere) en Mirjam Weerd. Het parcoursrecord O3 in Almere staat op naam van de Deense Lisbeth Kristensen (6:19:00), die helaas niet in Almere aan de start zal verschijnen.

Bronnen / Links:
Leo Muys
UPC Holland Triathlon, Almere
WK Triathlon LD 2008, Almere

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.