Sander Berk 31e op Olympische triathlon

BEIJING (CHN) - Hij hoopte op een uitschieter, maar kon niet voor een verrassing zorgen. Sander Berk is bij zijn eerste optreden op de Olympische Spelen 31e geworden. Oosterbuur Jan Frodeno pakte verrassend het goud, voor de winnaar van 2000 in Sydney, Simon Whitfield. Het brons was voor Bevan Docherty, vier jaar geleden goed voor zilver.

Foto: Sander Berk verbijt zich naar de finish (foto: Grant Treeby / WSP)

Berk heeft aan zijn Olympische optreden gemengde gevoelens overgehouden. Als nummer 35 op de ranking werd van hem geen medaille verwacht, maar hij had graag voor een stunt gezorgd. Berk: “De voorbereiding is optimaal geweest. Het trainingskamp in Zuid-Korea was precies zoals het moest zijn. Geacclimatiseerd en gewend aan het tijdverschil kwam ik afgelopen week aan in het olympisch dorp en ook bij de tests op het parcours de afgelopen dagen voelde ik dat de vorm goed was. Het is zonde dat heter vandaag niet uit kwam. Met fietsen had ik op het eind moeite, vanwege de hitte. Pas na twee verzorgingsposten op het loopparcours voelde ik me weer beter en vanaf toen heb ik hard gelopen en nog veel mensen ingehaald. Plek 31 was alles wat erin zat. Als er 30 beter zijn, dan moet je daar vrede mee hebben.”

Shane Reed uit Nieuw-Zeeland voerde tijdens het zwemonderdeel de 55 gestarte atleten aan. Hij kwam als eerste de wisselzone binnen, om te beginnen aan het fietsonderdeel. Berk had tactisch sterk gekozen door helemaal rechts op het ponton plaats te nemen om in de benen van een sterke Russische zwemmer voorin de groep terecht te komen bij de eerste boei.

Berk kwam als zestiende uit het water en begon voortvarend aan het fietsen. Op het moment dat de Mexicaan Serrano, de Belg Zeebroek en de Luxemburger Bockel ontsnapten uit het peloton had Berk geen kans om mee te springen. “Ik voelde dat het te hard ging. De hitte zorgde ervoor dat ik geen macht had om te ontsnappen uit de groep.”

Terwijl de drie koplopers tijdens het looponderdeel al snel teruggepakt werden, voerde Berk strijd met zichzelf en de hitte. “Ik had de verzorgingsposten echt hard nodig. Pas na twee keer goed drinken en koelen vond ik mijn tempo terug. Toen lag ik al op plek 45 en dan weet je dat het moeilijk wordt om nog voorin te geraken. Al met al haalde ik niet het niveau dat ik normaal wel heb. Toch redelijk onverwacht, omdat het in de trainingen juist wel goed ging, ook met de hitte. Je hoopt op een uitschieter, maar dat zat er vandaag helaas niet in.”

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.