Jonge garde daagt gevestigde orde uit in NK Offroad

NIJVERDAL – Zondag vindt in Nijverdal het Nederlands kampioenschap off-road triathlon plaats. Naast de bekende favorieten Rob Barel, Machiel Ittmann, Rorik Schouten, Ingrid van Lubek en Riikka Kelja verschijnen diverse jonge kanshebbers aan de start. De wedstrijd, die tot vorig jaar altijd startte vanuit zwembad ‘Het Ravijn’, zal dit jaar starten in buitenwater, namelijk in de rivier De Regge.

Het herenstartveld kent in Rob Barel de absolute topfavoriet. Tijdens de vorige vier edities werd de oud wereld- en Europees kampioen tweemaal eerste en tweemaal tweede. Barel, de nog altijd extreem fitte vijftiger, zal echter concurrentie krijgen van oude bekenden uit de off-road triathlons als Rorik Schouten (vorig jaar derde) en Machiel Ittmann (meervoudig Nederlands kampioen op verschillende disciplines). De jonge garde staat echter klaar om het roer over te nemen, in de personen van Lars van der Eerden, Freek de Boer en Sven Strijk. Zelfs A-junior Lesley Derks mag tot de outsiders gerekend worden, die azen op de te verdelen goud- zilver- en bronsklompjes. De jonge Valkenburger klopte deze winter al nadrukkelijk aan het venster tijdens enkele off-road duathlons. Hij maakt deel uit van het Nationaal Topsport Triathlon Centrum in Sittard, waar jonge talentvolle atleten worden opgeleid onder begeleiding van ervaren bondstrainers.

Bij de dames zal de strijd naar verwachting wederom gaan tussen Ingrid van Lubek en Riikka Kelja. Kelja won de eerste editie van de Goldrush Triathlon in 2004, terwijl Van Lubek de overige drie edities in Nijverdal won. Van Lubek, afgelopen zondag nog gekroond tot nationaal kampioene op de midden-afstand in Nieuwkoop, geldt derhalve als de te kloppen vrouw. Strijd kan ook verwacht worden van Maud Golsteyn, de ervaren Esther Tanck en de nieuwbakken seniore Anne Kwist.

Bronnen / Links:
Goldrush Triathlon, Nijverdal