Twee podiumplaatsen voor Nederlanders bij Triathlon Alpe d’Huez

ALPE D’HUEZ (FRA) – Bij de triathlon op de ‘Nederlandse Berg’ was er dit jaar tweemaal Nederlands succes. Op de lange afstand pakte Sione Jongstra woensdag een knappe tweede plaats, en een dag later was Eva Janssen succesvol op de korte afstand met een derde plaats. Alsof de wedstrijd op zichzelf nog niet zwaar genoeg was, werd deze nog extra bemoeilijkt door de weersomstandigheden. Woensdag werd de lange afstand afgewerkt onder hete omstandigheden, soms boven de 35 graden, donderdag werd de korte afstand geteisterd door zwaar onweer en hagel.

Jongstra kwam als derde dame uit het 16 graden koude stuwmeer. Tijdens het fietsen bleek al snel dat de latere winnares Chrissie Wellington over dermate goede vorm op de fiets beschikte dat daar geen strijd tegen te voeren was. Wel ging Jongstra de strijd aan met de Franse Audrey Cleau. Tijdens het fietsen was het regelmatig stuivertje wisselen tussen haar en Jongstra, totdat de Leersumse tijdens de beklimming van de Alpe d’Huez het beslissende gat kon slaan. Ondanks de extreme hitte wist Jongstra haar voorsprong en dus de tweede plaats te concolideren.

Bij de heren op de lange afstand was was Carlo Pullens met een zevende plaats de best geklasseerde. Ook de Nederlandse ambassadeurs van de triathlon Alpe d’Huez, Marijke Zeekant en Pim Veeger, deden het niet slecht met een vijfde resp. plaats overall. Zeekant was de snelste master bij de dames, Veeger de tweede bij de heren. Winnaars op de lange afstand werden Reinaldo Colucci en Chrissie Wellington, op de korte afstand ging de winst naar Hervé Faure en de Australische Tameka Day.

Met 660 deelnemers op de korte en 320 op de lange afstand (die dit jaar voor het eerst op het programma stond) mag deze wedstrijd zich al na deze tweede editie verheugen in een enorme belangstelling. Een klassieker in wording?

 UITSLAGEN
 TRIATHLON ALPE D'HUEZ (FRA)

HEREN LANG ————————
1 Reinaldo Colucci BRA 5:59:00
2 Gilles Reboul FRA 5:59:49
3 Stephen Bayliss GBR 6:03:32
4 Luke Dragsta CAN 6:12:17
5 Marcus Ornellas BRA 6:22:52

DAMES LANG ————————
1 Chrissie Wellington GBR 6:43:15
2 Sione Jongstra 7:12:32
3 Audrey Cleau FRA 7:13:39
4 Valérie Garre FRA 7:47:08
5 Marijke Zeekant 8:00:47

HEREN KORT ————————
1 Hervé Faure FRA 1:53:34
2 Nicolas Lebrun FRA 1:57:09
3 Sébastien Berlier FRA 1:57:21
4 Kristian McCartney AUS 1:59:28
5 Romeo Brouté FRA 1:59:39

DAMES KORT ————————
1 Tameka Day AUS 2:08:20
2 Céline Taiana FRA 2:14:48
3 Eva Janssen 2:15:53
4 Renate Forstner GER 2:16:43
5 Alexandra Louison FRA 2:18:16


Bronnen / Links:
Ruud de Haan, NTB-Persdienst
Triathlon Alpe d’Huez