Pre-race favorieten maken verwachtingen waar in Salford

SALFORD (GBR) – De World Cup triathlon van Salford is zondag gewonnen door de gedoodverfde favorieten: Javier Gomez en Vanessa Fernandes, die allebei de toppositie in de ITU-rankings bezetten. Beide atleten wonnen in stijl, door nadrukkelijk van start tot finish hun stempel te zetten op de wedstrijd en daarmee zichzelf ook te positioneren als favoriet voor het WK straks in Hamburg in september.

Van Nederlandse zijde eindigde Youri Severin als 55e. De Almeerder verspeelde een goede klasering door een slechte eerste wissel. Hij kwam vervolgens in een groep die niet meer aansluiting kon vinden met de kopgroep tijdens het fietsen, waarna een kansloos uitgangspunt voor het looponderdeel hem restte. Bij de vrouwen reikte Wieke Hoogzaad tot een 20e plaats. Ze zat na het zwemmen in de tweede groep, maar verzette veel werk tijdens het fietsen en wist de achtervolgers terug te brengen naar de kopgroep. Vervolgens koos Hoogzaad de aanval. In de laatste fietsronde sprong Hoogzaad weg uit de kopgroep en beeindigde het fietsen met een voorsprong van 12 seconden. Tijdens het lopen moest Hoogzaad echter veel tijd toegeven.

Fernandes kwam al als derde uit het water. In een groot pak van liefst 43 atletes werd het heuvelachtige fietsparcours afgewerkt. In de afsluitende run brak Fernandes eenvoudig weg van het peloton en won daarmee inmiddels haar zeventiende World Cup. Samantha Warriner pakte de tweede plaats, Kate Allen de resterende podiumplaats.

Bij de heren moest Gomez het opnemen tegen niet alleen ‘thuisfavoriet’ en wereldkampioen Tim Don, maar ook tegen Simon Whitfield, die vorige week nog in Kitzbühel won. De Spanjaard zette de toon al bij het zwemmen, door het gehele pak aan te voeren en daarmee traditioneel snelle zwemmers als Andy Potts en Stephane Poulat achter zich te laten. Gomez probeerde tijdens het fietsen ook het tempo hoog te houden, maar wist geen break te forceren. Halverwege was er nog een groep van elf man over. Don wist uiteindelijk nog wel weg te komen om als eerste aan het lopen te beginnen. Helaas werd de Brit alsnog door drie man ingehaald en belandde daardoor dus net naast het podium.

 UITSLAGEN
 TRIATHLON SALFORD (GBR)

MANNEN
—————————
1 Javier Gomez ESP 1:51:47
2 Brad Kahlefeldt AUS 1:51:59
3 Simon Whitfield CAN 1:52:04
4 Tim Don GBR 1:52:19
5 Ivan Rana ESP 1:52:32

VROUWEN ————————–
1 Vanessa Fernandes POR 2:02:59
2 Sam Warriner NZL 2:03:18
3 Kate Allen AUT 2:03:24
4 Andrea Whitcombe GBR 2:04:00


Bronnen / Links:
Paula Kim, ITU
Ruud de Haan, NTB-Persdienst
International Triathlon Union