Simon Whitfield en Andrea Hewitt winnen World Cup Kitzbühel

KITZBUHEL (AUT) – De Oostenrijkse wintersportplaats Kitzbühel was zondag het decor voor een meer zomerse sport. De inaugurele World Cup wedstrijd aldaar werd gewonnen door Simon Whitfield en Andrea Hewitt. De Nederlandse delegatie finishte in de middenmoot. Sander en Birgit Berk waren de besten met een 23e resp. 16e plaats in deze sterkbezette wedstrijd.

Hewitt begon voortvarend aan de wedstrijd en pakte al bij het zwemmen de leiding, zij het met een slechts kleine marge op favorieten als Annabel Luxford, Kirsten Sweetland en Joelle Franzmann. Op het heuvelachtige fietsparcours ontstond een kopgroep van negen dames, maar deze werden snel achterhaald, waarna een kleine dertig dames gezamenlijk op de tweede wissel afstormden. Het slotonderdeel moest dus wederom de beslissing brengen. Daar waar iedereen een duel verwachtte tussen Luxford en Sweetland, werden het Hewitt en de Oostenrijkse Eva Dollinger die uiteindelijk de snelste loopsters bleken. Hewitt besliste het duel op 200 meter voor de finish uiteindelijk in haar voordeel. Het was de eerste World Cup zege voor de Nieuw-Zeelandse, die eerder al wereldkampioene was bij de neosenioren.

Ook bij de heren was de winnaar al vroeg in de wedstrijd van voren te zien. Whitfield leidde ook het eerste onderdeel in de Schwarzsee, op korte afstand gevolgd door een pak concurrenten. Op de fiets kon niemand wegkomen, en ook hier moesten uiteindelijk de loopkwaliteiten de doorslag geven. Whitfield bepaalde samen met onder andere Brad Kahlefeldt het tempo, maar voor het grootste deel van het loopparcours wist een grote groep het tempo te volgen. Pas in de laatste honderden meters kon Whitfield een gaatje slaan en pakte daarmee zijn tweede World Cup zege van het seizoen. Frederic Belaubre wist vervolgens nog net Kahlefeldt te snel af te zijn.

 UITSLAGEN
 TRIATHLON KITZBUHEL (AUT)

MANNEN
—————————–
1 Simon Whitfield CAN 1:42:56
2 Frederic Belaubre FRA 1:42:57
3 Brad Kahlefeldt AUS 1:43:01
4 Sven Riederer SUI 1:43:07
5 Andreas Raelert GER 1:43:27
6 William Clarke GBR 1:43:32
7 Sebastian Rank GER 1:43:34
8 Vlodymyr Polikarpenko UKR 1:43:41
9 Vladimir Turbaevskiy RUS 1:43:46
10 Hendrik De Villiers RSA 1:43:48

VROUWEN —————————-
1 Andrea Hewitt NZL 1:54:31
2 Eva Dollinger AUT 1:54:34
3 Nicky Samuels NZL 1:54:45
4 Kiyomi Niwata JPN 1:54:46
5 Joelle Franzmann GER 1:54:53
6 Nicola Spirig SUI 1:55:01
7 Christiane Pilz GER 1:55:16
8 Kirsten Sweetland CAN 1:55:27
9 Carole Peon FRA 1:55:49
10 Jessica Harrison FRA 1:56:00


Bronnen / Links:
Paula Kim, ITU
International Triathlon Union