WK ‘lang’ komend weekend in Frankrijk

LORIENT (FRA) – Komende zondag zal de Bretonse plaats Lorient het decor zijn van het Wereldkampioenschap over de lange afstand. Alhoewel je daar eigenlijk wat vraagtekens bij moet zetten, aangezien de definitie die de ITU tegenwoordig hanteert voor ‘lange afstand’ eigenlijk gelijk te stellen is aan een halve Ironman. De ITU heeft de afstanden voor de internationale kampioenschappen ‘lang’ sinds dit jaar een stapje ingekort, van 3OD naar 2OD, oftwel
3 km zwemmen, 80 fietsen en 20 lopen.

Vanuit Nederland gaat er een grote groep naar het WK, zij het dat er daarvan slechts één meedoet in de elite-serie: Matthijs van Scheijen. Met name in de leeftijdscategorieën mogen aan de Nederlandse delegatie medaillekansen worden toegedicht, met onder andere Rob van Zanten en Rob Barel (H50), Richard van Diesen (H45) en Térèse van Lare (D55).

Bij de heren zal de Deense superfietser Torbjorn Sindballe zijn titel komen verdedigen. Sindballe, tegenwoordig ook gesponsord door het Nederlandse FFWD Wheels, geldt als de grootste titelkandidaat. Een opvallende naam in de sterke lijst met tegenstrevers is die van Paul Amey, de regerend wereldkampioen duathlon.

Bij de vrouwen verdedigt alleen Johanna Daumas haar (bronzen) medaille van vorig jaar. Zij zal naar verwachting met name tegenstand krijgen van Erika Csomor, Catriona Morrison en Tamara Kozulina. Ook Kristien Vleugels kan mogelijk nog voor een verrassing zorgen, en wellicht ook Leanda Cave, die een overstapje waagt naar de langere afstanden.

Bronnen / Links:
Paula Kim, ITU
International Triathlon Union
WK Triathlon 2007, Lorient